Kultúra

Verdi Nabuccója a Holt-tenger partján

A Maszada erődítmény lábánál vitte színpadra az izraeli operaház Verdi, Nabucco című híres operáját. Az operát a közönség igazi történelmi közegben, a Holt-tenger partján csodálhatta meg.

Nem kevés munkájába telt a szervezőknek a Maszada-lábánál felállított szabadtéri operaház. Az építményt még Nagy Heródes király építtette és az UNESCO világörökségi helyszínei közé tartozik. “Egy érintetlen sivatagba érkeztünk és mindenről magunknak kellett gondoskodni: az úthálózatról, az elektromosságról, a színpadról és a lelátóról is.” – mondta Hanna Munitz, az Izraeli Opera igazgatója.

Munitz azt is elmondta, miért esett épp Verdi operájára a választásuk. “A Verdi-operák közül valószínűleg a Nabucco kötődik leginkább a zsidő néphez, ez a terület pedig szimbolikus jelentőségű a zsidó történelemben. Úgy gondoltuk, hogy a két dolog ötvöződése plusz értéket ad az elképzeléseinkhez.” Arról nem is beszélve, hogy a szabadtéri opera ráadásul hatalmas turisztikai értéket képvisel. Az igazgató elmondása szerint soha ennyi turista nem érkezett még Izraelbe egy kulturális esemény kedvéért.

A szervezők június 3. és 6. között öt teljes előadást tartottak, a gálakoncertre, amit Jessye Norman szopránénekes közreműködésével készítettek szinte azonnal elkelt az összes jegy. A tervek szerint a szervezők jövőre Verdi egy másik operáját, az Aidát is színre viszik a sivatagi környezetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik