Kultúra

Bezárás előtt a világhírű sydney-i operaház?

Elöregedett, és állítólag a színpadtechnika már-már életveszélyes a művészek számára.

Az 1973 októberében megnyitott sydney-i operaházat évente kétmillióan látogatják, ám egy idén készült jelentés szerint a berendezés előregedett, és a színpadtechnika a művészek számára egyenesen életveszélyessé vált.

A házban öt színpad kapott helyet, ezek több mint 5500 nézőt tudnak befogadni. Az épület-komplexumban még öt próbára alkalmas stúdió, továbbá egy filmszínház is található.

A felújításhoz szükséges pénz híján újabban olyan hírek keringenek az angol és ausztrál sajtóban, illetve az interneten, hogy a sydney-i operát a 2011/12-es szezontól akár be is zárhatják.

Az ausztrál állam és a szövetségi kormány tavaly megtorpedózta a zenés színház vezetésének 900 millió ausztrál dolláros (közel 620 millió eurós) mentőtervét, így a jelenleg rendelkezésre álló évi alig 30 millió ausztrál dollár még a karbantartásra sem elegendő. Bár Richard Evans, a sydney-i operaház ügyvezető igazgatója kétségbeesetten próbál megnyugtatni mindenkit, hogy szerinte nincs szükség még az operaelőadások számára szolgáló nagyszínpad időszakos bezárására sem, ám ha nem érkezik meg a kormánysegítség, a szakértők szerint ez előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik.

Ajánlott cikk:
Bezárás előtt a világhírű sidney-i operaház? (HVG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik