Kultúra

Babérkoszorú, cserépszavazás, episztola az Aquincumban

Száz költő 160 alkotása érkezett a XIII. Aquincumi Költőversenyre, amelynek döntőjét szombaton tartják.

A Pannon Művészet Alapítvány, a Magyar Írószövetség és az Aquincumi Múzeum által meghirdetett idei költőverseny témája az episztola, amelyet élő vagy holt személyhez, de akár a “csikóbőrös kulacshoz” is lehet címezni. A szervezők klasszikus formában megírt, legfeljebb 32 soros pályaműveket vártak, és végül száz költő mintegy 160 alkotása érkezett be. A pályaművek közül az előzsűri 42 verset választott ki a döntőbe, amelyeket neves művészek szólaltatnak meg a Trigonon Együttes közreműködésével.

A három tagú szakmai zsűri választja majd ki szombaton az első három helyezett alkotást, amelyekért szerzőjük arannyal, ezüsttel, bronzzal ékesített babérkoszorút kap. Közönségdíjat és különdíjakat is kiosztanak a szervezők.

Lengyelné Kurucz Katalin kitért az Aquincumi Dalnokversenyre is, amelyet tavaly hívtak életre, hogy felhívják a figyelmet az antik zenekultúrára.

“Azért is izgalmas a verseny, mert ez egy kitaposatlan ösvény, akár az antik hangszereket, akár a dallamvilágot nézzük. Az ókorból ugyanis mindössze öt kotta maradt fenn írásban.”

A dalnokverseny értékelése szintén szombaton lesz. A pályázatra szólóhangszerre és énekhangra írt, Janus Pannonius latin nyelvű, szabadon választott versét feldolgozó, 2-5 perc terjedelmű kompozíciókat vártak. Az első három helyezett alkotást szerzőjét szintén arannyal, ezüsttel, vagy bronzzal ékesített babérkoszorúval díjazzák. Lesz közönségdíj is, az elismerés sorsát cserépszavazással döntik el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik