Kultúra

200 Tintin-relikviát árvereztek el

Több mint egymillió euróért találtak gazdára Tintin, a képregényhős ritka relikviái.

A párizsi Drouot-Montaigne aukciós házban az érdeklődők mintegy 200 különleges Tintin-relikviára licitálhattak. Az egyebek között eredeti, kézzel rajzolt vázlatokat és elsőkiadású képregényborítókat is felvonultató árverés legdrágább darabjai két, az 1938-as Ottokár király jogara című képregényből származó tussal és vízfestékkel készített képkocka (panel) voltak, amelyek 243 750 euróért keltek el. Egy életnagyságú bronzszobor pedig, amely a képregényfigurát kutyája, Snowy társaságában ábrázolja, 125 ezer euróért talált gazdára.

Tintin figurája már régóta hatalmas népszerűségnek örvend szerte a világon. 2008-ban a Tintin Amerikában című képregény eredeti borítója 750 ezer euróért (208 millió forint) kelt el. A tavalyi évben eladásra kínált mintegy 600 Tintin-relikvia közül pedig nagyon sok közel 1,2 millió euróért (333 millió forint) talált gazdára.

Tintin alakja 1929. január 10-én jelent meg először a közönség előtt. Kalandjait több mint ötven nyelvre fordították le és összesen 200 millió példányban adták ki. A képregények némelyikében, mint például a Tintin Kongóban című albumban szereplő faji és kulturális sztereotípiák miatt sok kritika is érte az alkotásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik