Kultúra

J.G. Farrellé a “kimaradt” Booker-díj

J.G. Farrell Troubles (Gondok) című kötete nyerte el a "kimaradt" Booker-díjat, vagyis az 1970-ben megjelent legjobb angol nyelvű regénynek járó rangos elismerést.

A Booker-díj az egyik legrangosabb irodalmi elismerés, amellyel eredetileg minden évben az előző 12 hónapban megjelent legjobb angol nyelvű művet díjazták. 1971-ben azonban változtattak a szabályokon, és onnantól kezdve az esedékes év termését jutalmazták. Így fordulhatott elő, hogy az 1970-es megjelenésű regények kimaradtak a Booker-díj történetéből.

A Troubles nagy arányú győzelmet aratott: a nemzetközi olvasóközönség szavazatainak 38 százalékát kapta meg, több mint kétszer annyit, mint bármely vetélytársa.

J.G. Farrell már nem érhette meg “újabb” Booker-díját, még 1979-ben elhunyt. A Troubles Farrell Empire trilógiájának első része. A második rész, a The Siege of Krishnapur 1973-ban elnyerte a Booker-díjat, így ha Farrell a Troubles-ért 1970-ben kapja meg az elismerést, ő lett volna az első író, aki duplázhatott volna.

Az első világháború vége után, 1919-ben, Írországban játszódó könyv főhőse Brendan Archer őrnagy, aki menyasszonyát, Angelát látogatja meg az otthonában, a düledező Majestic hotelben, ahonnan utána képtelen szabadulni. A történet hátterét a közelgő ír függetlenségi háború adja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik