Kultúra

Szerdán kezdődik a Cannes-i Fesztivál

Hazánkat az Arany Pálmáért folyó versenyben Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című filmje képviseli majd.

Hazánkat az Arany Pálmáért folyó versenyben Mundruczó Kornél Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv című filmje képviseli majd.

Az elismerésért olyan ismert rendezők is ringbe szállnak, mint az Oscar-díjas orosz Nyikita Mihalkov, a mexikói Alejandro Gonzalez Iñárritu, a brit Mike Leigh, a japán Kitano Takeshi.

Az egyik leginkább várt filmet, Woody Allen You Will Meet a Tall Dark Stranger című alkotását szombaton este vetítik le.

Az izlandi vulkán okozta hamufelhő miatt bizonytalan, hogy a 40 ezer akkreditált vendég és a további 200 ezer érdeklődő időben megérkezik-e a fesztivál kezdetére.

Szakmai vihart két film meghívása is kiváltott. Miután Mihalkov a háború borzalmait bemutató, nyolc éves munkával elkészült filmjét a moszkvai kritika rosszul fogadta, a francia sajtó már látatlanban is azt firtatta, mit keres egy Sztálint éltető mű a versenyben.

A másik vitatott versenyfilm, az algériai-francia Rachid Bouchareb Hors-la-loi (Törvényen kívül) című munkája a heves vitákat kiváltó és tabutémákkal teli algériai-francia viszonyt dolgozza fel a harmincas évektől Algéria 1962-es függetlenségéig. Cannes és környéke kormánypárti képviselője – anélkül, hogy látta volna a filmet – történelemhamisítással vádolja a filmrendezőt.

Az eseményről 4500 újságíró tudósít majd. A fesztivál idején zajló filmvásárra 97 országból négyszáz producer és forgalmazó cég képviseletében tízezren jelezték részvételüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik