Kultúra

Újra a világ élvonalában a magyar film?

A cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában lesz az új Mundruczó Kornél-film világpremierje.

A Frankenstein-terv munkacímen futó film végleges címe Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv (Tender Son – The Frankenstein Project) lett, az eredeti címet csak az alcímben megőrizve. Az alkotók el akartak szakadni a nemzetközileg nagy sikerrel játszott színházi előadás referenciájától, mivel a végtermék hangvétele és stílusa nagyban eltér az előadástól, még ha gondolatiságában ugyanúgy vissza is nyúlik Mary Shelley regényéhez.

A film különlegessége, hogy Mundruczó Kornél maga alakítja az egyik főszerepet Monori Lili, Frecska Rudolf és Csíkos Kitty társaságában.

A film Magyarországon ősszel kerül majd bemutatásra.

Az idei cannes-i filmfesztivál programja azt jelzi, hogy a magyar film ismét a filmvilág élvonalába került. A versenyprogram mellett olyan jelentős szekciókba hívtak meg magyar alkotásokat, mint az „Un certain regard” (Egy bizonyos tekintet), ahol Kocsis Ágnes Pál Adrienn című filmjének lesz a világpremierje. Szimler Bálint szemledíjas Itt vagyok című rövidfilmjét a filmművészeti egyetemek legjobbjait felvonultató „Cinéfondation” szekció mutatja be, a filmtervek fejlesztésére létrehozott „L’Atelier” válogatásába pedig Ujj-Mészáros Károlyt Liza, a rókatündér című filmtervével hívták meg a szervezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik