Kultúra

Szovjet háborús filmek interneten

A Moszfilm orosz filmstúdió és a YouTube klasszikus szovjet háborús filmeket mutat be ingyen a 2. világháborúban aratott győzelem 65. évfordulóján.

A www.youtube.com/prazdnikpobedi címen látható egyebek között a Ballada a katonáról (rendező Grigorij Csuhraj), a Felszabadulás (Jurij Ozerov), a Szállnak a darvak (Mihail Kalatozov), A hazáért harcoltak (Szergej Bondarcsuk), a Feltámadás (Larisza Sepityko) vagy éppen a Jöjj, és lásd! (Elem Klimov).

Az orosz nyelven elérhető alkotásokat mozikban már Oroszországban is csak nagyon ritkán, máshol pedig soha nem vetítik, és a tévéadók sem tűzik őket műsorra.
A YouTube-on a filmek május 15-ig teljes terjedelemben, ingyenesen tekinthetők meg.

A Moszfilm egyébként április utolsó napjaiban honlapot nyitott, amelyen a filmeket a látogatók egy “virtuális moziterem”-ben nézhetik meg, de lehetőség van egyszeri, fizetős megtekintésére, valamint a filmek letöltésére is.

A www.cinema.mosfilm.ru honlapra egyelőre 140 filmet tettek fel, de a kínálatot folyamatosan bővíteni akarják. A youtube-os kezdeményezéshez képest ennek a weboldalnak az az előnye, hogy a jórészt restaurált filmek mindegyikéhez van az orosz mellett angol nyelvű, de minimum angol felirattal ellátott változat is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik