Kultúra

Javuló és eladható magyar filmek?

Új pályázati rendszert és nézhetőbb filmeket ígér a filmes alapítvány új elnöke.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) új kuratóriumának első hivatalos ülése után Kőrösi Zoltán író-dramaturg, a kuratórium új elnöke vázolta szervezet új célkitűzéseit.

Szavaiból az derült ki, hogy mivel az új pályázati rendszer több szakmai és gazdasági szűrőt is tartalmaz, a jövőben a magyar filmek minősége és eladhatósága is javulhat.

Az új rendszerben csak a jogi és formai elvárásoknak eleget tevő pályázatok kerülhetnek a szakkollégium elé, melynek tagjait a szakma által javasolt névsorból sorsolják. A pályázatokat először szubjektív módon, esztétikai szempontok alapján pontozzák, majd követően a legmagasabb pontszámot elért pályázatokat gazdasági szakértők pontozzák megvalósíthatósági, forgalmazási és marketingszempontok alapján. Ezután jön a legizgalmasabb forduló: a legmagasabb összpontszámot elért filmtervek nyilvános prezentáción mutatkoznak be, és a kuratórium ezt követően hozza meg döntését a támogatásokról.

Mielőtt az új kuratórium érdemben munkához láthatna, három szakértői csoport fogja átvizsgálni az alapítvány működését jogi, gazdasági és szervezeti szempontból.

Kőrösi az ifjúsági és gyerekfilmek felkarolását, a közszolgálati tévékkel történő szorosabb együttműködés kialakítását, nyitást az európai partnerek felé és a Filmszemle fejlesztését tartja legfontosabbnak.

Ajánlott cikk:
Nézhetőbb filmeket hozhat a megújuló MMKA – [origo]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik