Kultúra

Átadták az Artisjus díjait

Balla Zsófia kapta az Artisjus irodalmi nagydíját az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület budapesti székházában tartott művészeti díjkiosztón.

Balla Zsófia a nagydíjat A nyár barlangja című kötetéért érdemelte ki. A díjazott kötetről laudációt mondó Ferencz Győző szerint a költőnő legfőbb törekvése, hogy visszaadja a szavak megtépázott méltóságát.

Az Artisjus további három irodalmi díjat is kiosztott, mégpedig Krusovszky Dénesnek, Szilágyi Zsófia irodalomtörténésznek, valamint Tóth Krisztinának.

Az év komolyzenei díját rendhagyó módon egy három éve elhunyt zeneszerző, Pertis Jenő Ember voltam című kórusműve kapta.

Az év könnyűzene-szerzőjének Erdélyi Andrást, a Back II Black együttes gitárosát választották a Funkybiotikum című album dalszerzői munkájáért, az év könnyzenei produkciója Palya Bea Egyszálének című albuma lett.

Földes László Hobo kapta az év könnyűzenei szövegírójának járó díjat, az év könnyűzeneszerzői életműdíját pedig az idén Balázs Fecó vehette át. Az év magyarnóta-szerzője pedig Bognár Gyula lett.

Az irodalmi díjak pénzjutalommal járnak, az irodalmi nagydíj összege hárommillió forint, az irodalmi díjak mellé egyenként 1 millió 800 ezer forint jár, amelyet a díjazottak egy éven át ösztöndíj formájában vehetnek fel. A zenei elismerésekhez pénzjutalom nem, csak egy violinkulcsot formáló kisplasztika társul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik