Kultúra

Kiosztották a Pulitzer-díjakat

A The Washington Post négy, a The New York Times napilapja pedig két Pulitzer-díjat nyert idén. Az újságírói teljesítményt elismerő kitüntetéseket hétfőn hirdették ki New Yorkban.

A manhattani központú ProPublica lett az első olyan nonprofit internetes hírszolgálat, ami elnyerta a rangos elismerést. Az Egyesült Államok vezető napilapjai közé tartozó The Washington Post és a The New York Times már tavaly és 2008-ban is tarolt, nem volt ez másként idén sem. Előbbi négy Pulitzer-díjjal gazdagodott, míg a New York Times három elismerést vihetett haza.

A The Washington Post teljesítményét idén nemzetközi híradás, riport, kommentár és kritika témában díjazták, a The New York Times pedig belföldi és a magyarázó hírek kategóriájában lett az első. A Pulitzer-díjakat évről évre a Columbia Egyetem osztja ki egy elismert újságírókból és szakemberekből álló testület javaslatára. Mindegyik elismeréssel 10 ezer dollár pénzjutalom jár, kivéve a közszolgálati kategóriát. Ezt a díjat idén a bristoli, The Herald Couriernak ítélték oda: a 29 ezres példányszámú újság, több ezer virginiai földtulajdonos gázkitermelési járadéka körüli visszaélésekről tudósított.

Ajánlott linkek:

A díjazottak teljes listája

Ajánlott videó

Olvasói sztorik