Tudomány

Új szakot indít a Columbia Egyetem

Administrator
Administrator

2010. 04. 08. 15:48

Újságírás-informatika szakot indít mesterfokozaton az Egyesült Államok egyik vezető felsőoktatási intézménye, a New York-i Columbia Egyetem.

Ez a párosítás a digitális média műszaki vonatkozásaiban és a hírgyártásban egyaránt jártas szakemberek új nemzedékét fogja felkészíteni a mesterség új kihívásaira egy gyorsan változó médiakörnyezetben. A végzett diplomások az általuk létrehozott új alkalmazásokkal és online eszközökkel hozzájárulhatnak az újságírás fogalmának átértelmezéséhez is – emelte ki közleményében a Columbia.

Az új szakra a tervek szerint ősztől fogadnak jelentkezőket, akik öt szemeszteren át folytatják majd tanulmányaikat: három félévet járnak a műszaki tudományi karra és két félévet az újságírói karra.

“Alighanem ez az újságírás aranykora: egyre több ember egyre több hírforráshoz jut hozzá, mint a történelemben bármikor” – mondta Bill Grueskin, az újságírói kar dékánja, aki úgy véli, hogy a legtöbb szerkesztőség ugyanakkor még nem sajátította el teljesen a digitális forradalom újdonságait. “A program célja, hogy olyan diplomásokat bocsássunk ki, akik a legmagasabb szinten művelik az újságírást és műszaki ismereteik az adatbányászattól a számítógépes képalkotásig terjednek” – hangoztatta.

“Az új technológia alaposan megváltoztatja a hírek létrehozását, ismertetését és terjesztését” – tette hozzá Shree Najar számítástechnika-professzor. Az induló szak “az újságírók új nemzedékét vértezi fel olyan műszaki tudással, amely ahhoz szükséges, hogy új és izgalmas digitális technológiákat hozzanak létre, ezek pedig újra definiálhatják a mai értelemben vett újságírást” – hangsúlyozta. A Columbia tudomása szerint ebben a tárgykörben ez lesz az első igazán integrált egyetemi program, amelyet még New York állam oktatási minisztériumának is jóvá kell hagynia.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.