Kultúra

Rangos irodalmi központ épülhet Pécelen

375 millió forintos beruházással nyerheti vissza egykori kulturális jelentőségét a barokk műemlékegyüttes.

Pécelen – a művészetpártoló Ráday család jóvoltából – a 18. században pezsgő szellemi, kulturális élet zajlott, a kastély tudósok, írók találkozóhelye volt. A Műemlékek Állami Gondnoksága ezt a hagyományt szeretné feleleveníteni.

A nagyszabású tervek megvalósításához a Magyar Irodalmi Hagyományápolók Országos Egyesületével közösen 5,7 millió forintos, nemzetközi pályázaton elnyert támogatás teremti meg az alapot. A terv szerint újra könyvbemutatókat, rangos irodalmi esteket, író-olvasó találkozókat tartanak majd a kastélyban, és egy-egy rendezvény lebonyolítására civil kulturális szervezetek is helyet kapnak.

Az eddig kihasználatlan, rossz állapotban lévő márvány istálló felújításával lehetőség nyílik majd kiállítások, koncertek megtartására, ezzel a Ráday-kastély vonzereje tovább növekedhet – jegyezte meg a gondnokság igazgatója, Varga Kálmán.

A kastély közelében Pécel városközpontjának rehabilitációs munkái is most kezdődnek: a városban idén sétálóutcát alakítanak ki díszburkolattal, hangulatos kandeláberekkel és padokkal. Rendbe hozzák a környék házait is, amelynek eredményeként a kastély környéke korabeli hangulatot áraszt majd, a közeli étteremben pedig korhű ruhában szolgálnak majd fel a régi idők receptjei alapján sütött különlegességeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik