Foci

Ötöt szórt a Barca a Sahtarnak

Messiék hazai pályán négygólos előnyt szereztek az ukrán bajnok ellen a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első felvonásán.

A két csapat a közelmúltban többször is találkozott egymással, összecsapásaik mindig kiélezett küzdelmet hoztak. A párharc – és az egész BL-sorozat – esélyesének tartott katalánok számára intő jel lehetett, hogy a 2009-es európai Szuperkupa-döntőben csak a hosszabbítás során tudtak az ukránok fölé kerekedni, a BL tavalyi kiírásának csoportkörében pedig a Sahtar a Nou Campban nyert 3-2-re. Xaviék akkor idegenben győzni tudtak, most hazai pályán készültek megnyugtató előnyt szerezni.

Másfél perc után úgy tűnt, nincs oka a Barcának a félelemre: Messi indítása az ukránok védőjének lábáról került Iniesta elé, a világbajnok spanyol középpályásnak pedig nem okozott gondot kihasználni a ziccert, közelről a jobb alsó sarokba helyezett (1-0).

A Sahtar érezhette, hogy nem szabad lendületben hagyni a Barcát, a vendégek hamar ellentámadásba lendültek. Mindez eredménnyel is járhatott volna, de Luiz Adriano nem ma játszotta élete meccsét. A brazil csatár rövid időn belül kétszer is Valdesre vezethette a labdát, de először elhagyta a játékszert, másodszor pedig a jobb kapufa mellé lőtt.

Guardiola csapata észbe kapott, ismét fokozta a nyomást, ami újabb hazai lehetőségekhez vezetett. A 34. percben Iniesta zseniálisan ívelt át a védők felett, labdájára Dani Alves indult, aki a kiinduló kapus mellett eltolta a játékszert, majd megduplázta a katalánok előnyét (2-0).

A második félidőben sem lankadt az iram, a két csapat kifejezetten élvezetes mérkőzést játszott egymással. A 2009-es BL-győztes továbbra is irányított, az 53. percben pedig betalált a középhátvéd is: Piqué egy laposan legurított szögletet küldött a kapura, a megpattanó labda Pyatov mellett a hálóba gurult (3-0).

Ez már megnyugtató előnynek tűnt a katalánok számára, ekkor azonban a Sahtar egy szabadrúgás után szépíteni tudott, Rakitskiy a hosszú sarokba továbbította Srna beívelését (3-1). Még szinte ki sem örömködhették magukat az ukránok, ismét háromgólosra nőtt a különbség, miután Keita a jobb felső sarokba bombázott Messi passza után (4-1).

Luiz Adriano vesszőfutása tovább folytatódott, tíz perccel a vége előtt éles szögből kapufát lőtt, a labda pontosan Valdes kezébe pattant vissza. A Barca részéről Messi talált a kapuba, de les miatt érvénytelenítették a gólját.

A kegyelemdöfést négy perccel a rendes játékidő vége előtt Xavi vitte be az ukránoknak, Dani Alves remek labdával szolgálta ki a középpályást (5-1). Nagyszerű játékának köszönhetően a spanyol listavezető négygólos, kényelmesnek mondható előnyből várhatja a jövő hét keddi visszavágót.

A mérkőzés összefoglalója:

Eredmény – Bajnokok Ligája negyeddöntő:

Barcelona – Sahtar Donyeck 5-1 (2-0)

Barcelona: Valdes – Dani Alves, Pique, Busquets, Adriano – Xavi, Mascherano, Keita – Villa, Messi, Iniesta. Vezetőedző: Pep Guardiola

Sahtar Donyeck: Pyatov – Srna, Ischenko, Rakitskiy, Rat – Hubschman, Mkhitaryan – Douglas Costa, Jadson, Willian – Luiz Adriano. Vezetőedző: Mircea Lucescu

gólszerző: Iniesta (2.), Daniel Alves (34.), Piqué (53.), Keita (61.), Xavi (86.) illetve Rakitskiy (60.)

A Chelsea-Manchester United (0-1) mérkőzés összefoglalóját itt olvashatják!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik