Foci

Oroszországé a 2018-as, Kataré a 2022-es foci-vb

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség döntött: Putyinék és az arab ország képviselői örülhetnek!

Korrupciós botrányok mellett, de a szokásos izgatott várakozás és a neves személyiségek bevonásával zajló lobbizás mentén készültek a jelöltek a 2018-as és 2022-es labdarúgó-világbajnokság helyszínének kiválasztására. A FIFA végrehajtó bizottsága csütörtökön hozta meg döntését.

Huszonkét végrehajtó bizottsági tag szavazott. A 2018-as világbajnokságot ennek megfelelően Oroszország rendezi majd!

Az orosz stadionok:

Nem sokkal később az is kiderült, hogy a 2022-es rendezvény helyszíne Katar lesz!

A katari pályázat egyik lenyűgöző prezentációja:

A 2018-as mundialra Anglia, Oroszország, Spanyolország és Portugália, valamint Belgium és Hollandia pályázott, míg a 2022-es tornát Katar, Japán és Dél-Korea, az Egyesült Államok és Ausztrália szerette volna megrendezni.

Az angol fogadóirodák Oroszország és Katar győzelmét jósolták, de a szavazás napján Anglia “átvette a vezetést”.

A prezentáció és a zürichi döntés során/előtt rivaldafénybe került többek között Nicole Kidman (Ausztrália), Bill Clinton (USA), David Beckham, David Cameron és Vilmos herceg (Anglia), Jelena Iszinbajeva (Oroszország), Guus Hiddink és Ruud Gullit (Belgium és Hollandia), Figo és Butragueno (Portugália, Spanyolország) mint kampányarc.

A döntés követő reakciók: Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök Zürichbe repül, hogy kifejezze háláját a FIFA illetékesei előtt. A politikus tegnap végül nem ült repülőre, egyesek ezt akkor úgy értékelték, hogy vesztes pályázathoz nem asszisztál. Nos, ha így volt, tévedett, de aligha bánja, hogy utasítania kellett asszisztensét a repülőjegy hirtelen lefoglalására.

Zürichben Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott, Oroszország olyan világbajnokságot rendez, amilyen még nem volt, és a jelenlévőkhöz fordulva ezt mondta: “Csináljunk együtt történelmet!”

A katari küldöttséget vezető Mohamed bin Kalifa al-Tani sejk már ki is fejezte háláját a FIFA-nak, különösen azért, mert mint mondta, a szervezet hisz a fordulatban: “Nem fogunk csalódást okozni, készen állunk, és büszkék lesznek ránk, megígérem.”

A 2018-as vesztesek közül az angolok már a szavazás első körében kiestek, legalábbis ezt állítja a delegáció tagja, Gary Lineker. A válogatott kapitánya, Rio Ferdinand szinte kétségbeesetten fogadta a hírt: “Mélyen lesújtott a döntés. Mit tehettünk volna még? Mit csináltunk rosszul?” – tette fel a költői kérdést a bekk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik