Nagyvilág

Az illegális migránsok kitoloncolása érdekében alkotna új jogszabályt az EU

Sacha Leon / ANADOLU / Anadolu via AFP
Sacha Leon / ANADOLU / Anadolu via AFP

Átfogó európai szabályozás megalkotására készül az Európai Unió a területén illegálisan tartózkodók kiutasítása céljából. A tagállami vezetők addig is szorgalmazzák a származási és tranzitországokkal való együttműködést, hogy így kezeljék a migráció kiváltó okait, és így küzdjenek az emberkereskedelem és a csempészet ellen, valamint hogy megelőzzék az emberéletek elvesztését, illetve a migránsok szabálytalan távozását – derült ki a tagállami vezetők két napra tervezett, de már csütörtökön befejezett csúcstalálkozóján.

A tagállami vezetők zárónyilatkozatukban kiálltak a már elfogadott jogszabályok végrehajtása mellett, vagyis megerősítették a tavasszal jóváhagyott menekültügyi és migrációs paktumot. Az Európai Tanács emellett ugyanakkor határozott fellépésre szólít fel minden szinten az Európai Unióból való hazatérés megkönnyítése, növelése és felgyorsítása érdekében, felhasználva az összes vonatkozó uniós szakpolitikát és eszközt, beleértve a diplomáciát, a fejlesztést, a kereskedelmet és a vízumot.

A zárónyilatkozat értelmében ennek megfelelően felkérik az Európai Bizottságot, hogy sürgősen nyújtson be új jogalkotási javaslatot.

Ursula von der Leyen az esti sajtótájékoztatóján a migrációval kapcsolatban megerősítette, hogy új törvényjavaslatok benyújtását fogják kezdeményezni. Egyrészt eszerint megkülönböztetetten kezelik azokat a bevándorlókat, akiknek védelemre van szükségük és az EU azt is elismeri, hogy a felelőssége segíteni, ám „ez nem jelenti azt, hogy csak mi védhetjük meg ezeket a migránsokat” – mondta von der Leyen. A másik pont, az illegális bevándorlók kitoloncolása a tagállamokból és visszaküldése eredeti országukba. Harmadikként a megelőzésről beszélt, amelyet beemelnek a migrációs stratégiába, és ezt az EU-IOM, a migránsok védelmére és visszailleszkedésére irányuló közös kezdeményezés segítségével terveznek megvalósítani.

Charles Michael az Európai Tanács elnöke a hvg.hu tudósítása szerint hozzátette, jelenleg Lengyelország szenvedi el a migrációs válság egy hibrid formáját, az Oroszország felől érkező bevándorlók miatt, ezért az EU teljes támogatását nyújtja az ország számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik