Élő Nagyvilág

The Washington Post: Izrael hajlandó az Irán elleni támadásokat katonai célpontokra korlátozni

AFP
AFP

Újabb izraeli támadások Gázában, 40 halott

Izraeli támadások legalább 40 palesztint öltek meg a Gázai övezetben – írja a The Guardian.

Palesztin egészségügyi tisztviselők közölték, hogy legalább 11 ember halt meg izraeli tűzben a Dzsabáliában lévő Al-Falúja közelében, Gáza nyolc menekülttábora közül a legnagyobban, míg 10 másik ember a Khan Júniszban lévő Bani Szuhailában halt meg, amikor egy izraeli rakéta becsapódott egy házba.

Kedden, korábban egy izraeli légicsapás három házat semmisített meg Gáza város Sabra nevű külvárosában. A helyi polgári mentőszolgálat közölte, hogy két holttestet találtak a helyszínen, miközben további 12 embert keresnek, akikről feltételezik, hogy a csapás idején a házakban tartózkodtak.

Öten meghaltak, amikor a Gáza középső részén lévő Nuseirat táborban egy házra mértek csapást izraeli katonák.

The Washington Post: Izrael hajlandó az Irán elleni támadásokat katonai célpontokra korlátozni

A The Washington Post arról számol be, hogy Benjamin Netanjahu közölte a Biden-kormányzattal, hogy Izrael hajlandó az Irán elleni csapásokat katonai célpontokra korlátozni és nem támadnak olaj- vagy nukleáris létesítményeket. A Post meg nem nevezett tisztviselőkre hivatkozva azt írja, hogy ez arra utal, hogy Netanjahu egy korlátozottabb ellencsapást fontolgat megtorlásként Irán október 1-jén indított rakétatámadásáért.

A megtorló akciót úgy kalibrálnák, hogy elkerüljék az amerikai választásokba való „politikai beavatkozás” látszatát – mondta az ügyet ismerő tisztviselő, jelezve, hogy Netanjahu megérti, hogy az izraeli csapás mértéke átformálhatja az elnökválasztási versenyt.

Az iráni olajlétesítményekre mért izraeli csapás elemzők szerint az energiaárakat az egekbe repíthetné. Washingtonban megkönnyebbüléssel fogadták Netanjahu kinyilvánított tervét, miszerint inkább katonai célpontokat támad, ahogyan Izrael tette az iráni támadás után, áprilisban.

A Washington Post cikkére reagáló közleményében Netanjahu hivatala azt mondta, hogy „meghallgatjuk az Egyesült Államok véleményét, de a végső döntéseinket nemzeti érdekeink alapján hozzuk meg”.

Olvasói sztorik