A következő élő közvetítés része Rakétarendszert és katonákat küld Izraelbe az USA

Borell: Izrael háborús fegyverként használja az éhínséget

Cory PAYNE / DVIDS / AFP
Cory PAYNE / DVIDS / AFP

A Gázába érkező humanitárius teherszállítmányok száma a háború kezdete óta a legalacsonyabb szinten van, Izrael az éhínséget tehát háborús fegyverként használja – mondta Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn Luxembourgban.

Az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve Borrell felhívta arra a figyelmet, hogy a Közel-Keleten a helyzet egyre súlyosbodik. Mint mondta,

vasárnap este, órákig tartó viták után az összes uniós tagállam megállapodott abban, hogy elítéli az ENSZ libanoni békefenntartó missziója (UNIFIL) elleni izraeli támadásokat.

„Sok európai vesz részt ebben a misszióban, munkájuk nagyon fontos. Teljesen elfogadhatatlan, hogy az ENSZ-csapatokat támadják az izraeli erők” – mondta.

Emlékeztetett, hogy nem az ENSZ főtitkára dönt arról, hogy ez a misszió megmarad-e, mert az ilyen jellegű döntéseket a szervezet biztonsági tanácsának kell meghoznia. Borrell arról is beszélt, hogy

  • Ciszjordániában és a Gázai övezetben a humanitárius helyzet egyre romlik,
  • a civilek elleni támadások, és az izraeli telepesek erőszakos fellépése egyre fokozódik,
  • a dzsabálijai menekülttáborba egyre többen érkeznek.

„Úgy tűnik, hogy a háború folytatódni fog Libanonban. Ismét azonnali tűzszünetet kérünk az egész régióban, hogy elkerüljük a mindannyiunk számára drámai következményekkel járó háborút” – fogalmazott.

Borrell szerint a hétfői tanácskozáson a külügyminisztereknek mély vitát kell folytatniuk arról, mi legyen a következő lépés válaszul a közel-keleti helyzetre. „Értékelném, ha a tagállamok gyorsabban tudnának megállapodásra jutni ebben a kérdésben. Túl sokáig tart kimondani eléggé nyilvánvaló dolgokat. Teljesen nyilvánvaló, például, hogy el kell ítélni Izraelnek támadásait az UNIFIL ellen, különösen azért, mert sok európai katona vesz részt a misszióban” – mondta.

Borrell közölte, hogy a tanácskozáson részt vesz David Lammy brit külügyminiszter is, hogy uniós kollégáival együtt vitassák meg az Európai Uniót és az Egyesült Királyságot érintő kihívásokat. „Szomszédok vagyunk, partnerek, ugyanazok az aggodalmaink. Kiállunk Ukrajna mellett Oroszországgal szemben. Ugyanaz az aggodalmunk a közel-keleti erőszak miatt. Mindketten azonnali tűzszünetre szólítunk fel Libanonban és Gázában” – mondta az uniós külügyi főképviselő. Meg fogják vitatni, milyen együttműködéseket tudnak kötni a biztonsági kérdésekben.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik