Nagyvilág

Hatalmas áradás sújtja Csádot

A közép-afrikai Csádban óriási árvizek sújtják az ország teljes területét. A 23 tartományban a heves esőzések után több mint 550 ember vesztette életét, és 200 ezer otthont mosott el a víz – írta az AfricaNews.

Az esős évszak általában októberig tart. A mostani esőzések 432 000 hektár termőterület és 72 ezres állatállományt semmisített meg. Az országban épp az év elején hirdettek vészhelyzetet az élelmiszerhiány miatt.

Az árvizek Csádon belül mintegy 1,9 millió embert érintenek közvetlenül. Az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) szerint közöttük 85 ezer lehet a terhes nő.

A családokat rögtönzött telephelyeken és iskolákban igyekeznek elhelyezni, de itt sem jutnak hozzá egészségügyi szolgáltatásokhoz, tiszta ivóvízhez, higiéniához és higiéniához, ami a betegségek – hasmenés, malária, légúti és bőrfertőzések – terjedését segítheti.

Az UNFPA a helyszínen támogatja a Közegészségügyi és Megelőzési Minisztériumot, hogy reproduktív egészségügyi és védelmi szolgáltatásokat és higiéniai ellátást nyújtson az érintett embereknek. Körülbelül 248 humanitárius szülésznőt küldtek ki az anyák egészségügyi ellátására.

Mahamat Idriss Déby Itno, csádi elnök szeptember elején járt Magyarországon, miután a magyar kormány az afrikai országot szemelte ki a honvédség külföldi kipróbálására. A biztonsági megállapodások részeként nagyjából száz magyar katonát küldenének Csádba a helyi biztonsági erők kiképzésére.

Az Orbán-kormány a látogatást követően úgy döntött, 200 millió euró keretösszegű kötött segélyhitel felajánlásával vízgazdálkodási, mezőgazdálkodási, élelmiszeripari és információs technológiai projektek megvalósítására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik