Nagyvilág europoli

Az Európai Bizottság tájékoztatást kért a Temutól

Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az Európai Bizottság megkereséssel fordult a Temu kínai online kereskedelmi óriásvállalathoz, részletes tájékoztatást kérve arról, milyen intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy megakadályozza az illegális termékeket értékesítő kereskedők jelenlétét a platformon – közölte a brüsszeli uniós testület pénteken.

A bizottság továbbá arra kéri a Temut, hogy szolgáltasson további adatokat és információkat az illegális termékek elterjedésének kockázatát visszaszorító, valamint a fogyasztóvédelemmel, a közegészségüggyel kapcsolatos kockázatokat csökkentő intézkedésekről. Tájékoztatást kérnek az óriásvállalattól a platform ajánlási rendszereiről és a felhasználók személyes adatainak védelmét érintő kockázatokról is. Az információkérésre az EU digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálya értelmében került sor, amelynek az a célja, hogy védje a felhasználók biztonságát, alapvető jogait, valamint méltányos és nyitott online platformkörnyezetet hozzon létre.

A Temunak október 21-ig kell a bizottság rendelkezésére bocsátania a kért információkat. A testület bírságot szabhat ki az információkérésre adott téves, hiányos vagy félrevezető tájékoztatásért. A válaszadás elmulasztása esetén az Európai Bizottság határozattal kérheti a tájékoztatást.

A Temu válaszainak értékelése alapján határozza majd meg a bizottság a következő lépéseket

– áll a testület közleményében. A vállalat jelezte: teljes mértékben együttműködik a bizottsággal. „Az uniós szabályoknak való megfelelés iránti hosszú távú elkötelezettségünkkel összhangban jelentős intézkedéseket tettünk, és tovább finomítjuk a digitális szolgáltatásokról szóló törvény szerinti gyakorlatunkat. A fogyasztók biztonsága elsődleges prioritásunk” – mondta a Temu szóvivője.

A Temu májusban került fel azon digitális cégek uniós listájára, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy nagyobb korlátozásokkal kelljen szembenézniük. Az Európai Unió fogyasztóvédelmi csoportjai májusban közös panaszt nyújtottak be a Temu ellen, azzal vádolva a kínai kereskedelmi óriást, hogy manipulatív gyakorlatokkal él a vásárlásösztönzés céljából. Több uniós ország – Ausztria, Dánia, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Franciaország, Németország és Lengyelország – szeptemberben sürgette Brüsszelt, hogy hozzon intézkedéseket a Temu szigorúbb fogyasztóvédelmi felügyeletére.

MTI

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik