Élő Nagyvilág

Ukrajna újjáépítéséről lesz konferencia Olaszországban

Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2024. október 10-én Rómában.
Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2024. október 10-én Rómában.
Az ukrajnai háború legfontosabb eseményei élő hírfolyamunkban.

Putyin: Új világrend alakul ki, és a folyamat nem állítható meg

A nemzetközi kapcsolatok gyökeres változásokon mennek át: új világrend alakul ki, amely a bolygó sokszínűségét tükrözi, és ezeket a folyamatokat nem lehet megállítani – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken egy nemzetközi fórumon a türkmén fővárosban, Asgabatban.

„Az idők és civilizációk kölcsönhatásai” című rendezvényt a türkmén költő és gondolkodó, Mahtumkuli Fragi születésének 300. évfordulója alkalmából rendezik Asgabatban.

Putyin beszédében felhívta a figyelmet, hogy Fragi műveiben az igazságosság és egyenlőség, az egyetértés és felelősség, a tolerancia és megértés, valamint a tisztelet és szolidaritás mellett szállt síkra.

Mindez ma is közel áll és érthető a józanul gondolkodó emberek számára, és különösen aktuális és kívánatos a jelenlegi nem egyszerű helyzetben, amikor a világ példátlan fenyegetésekkel, nemzetek és vallások közötti konfliktusokkal szembesül, amikor a nemzetközi kapcsolatok a globális, gyökeres változások korába léptek, amikor új világrend alakul ki, amely az egész bolygó sokszínűségét tükrözi, és egy természetes, visszafordíthatatlan folyamat

hangsúlyozta az orosz elnök.

Putyin a fórum keretében tárgyal Maszúd Peszeskján iráni elnökkel.

A rendezvényen több mint tíz állam, valamint nemzetközi szervezetek, köztük a Sanghaji Együttműködési Szervezet, a tíz ázsiai államot számláló Gazdasági Együttműködés Szervezete, a több szovjet utódállamot tömörítő Független Államok Közössége (FÁK), az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) és az UNESCO vezetői vesznek részt.

(MTI)

További adóemelések várhatók Ukrajnában

Nem a legutóbbi adóemelés volt az utolsó az ukrán lakosság számára, mivel a nyugati partnerek nem szándékoznak ingyen pénzt adni Kijevnek – mondta Jurij Kamelcsuk ukrán parlamenti képviselő.

A törvényhozási többséget alkotó Nép Szolgája párt frakciójának, az energetikai, lakásügyi és kommunális bizottság tagjának szavait a Novosztyi Live helyi kiadvány idézte.

Nem ez az utolsó adóemelés, ami ránk vár, ez száz százalékig biztosan nem az utolsó. Lesz még több is, mert a világon senki nem fog pénzt adni nekünk. Vagy kölcsönvesszük, vagy magunk adjuk

mondta a politikus.

Előző nap az ukrán törvényhozás elfogadta az ukrajnai adóemelésekről szóló törvényt, amelynek egyes rendelkezései várhatólag visszamenőlegesen, október 1-jétől lépnek hatályba. A dokumentum egyik fő rendelkezése, hogy a már 2014-ben bevezetett hadiadót a katonákat kivéve mindenkinek 1,5 százalékról 5 százalékra emelik. Magasabb lesz az egyéni vállalkozók és kisvállalkozások adója, 50 százalékos nyereségadót vetnek ki a bankokra, a nem banki pénzügyi intézmények pedig 25 százalékos adót fizetnek nyereségük után.

Az ukrán hatóságok többször világossá tették, hogy az adók és jövedéki adók emelése elkerülhetetlen, és ennek nincs alternatívája. Kijev azt állítja, hogy az ország csak a katonai költségvetési tételeket tudja önerőből fedezni, minden mást a szövetségesek segítségével finanszíroznak.

A kormány a parlament elé terjesztette a 2025-ös költségvetés tervezetét, amely 1600 milliárd hrivnya (38,68 milliárd dollár) hiányt tartalmaz, a nemzeti valuta árfolyamát pedig a dollárhoz viszonyítva 45 hrivnyára (400,5 forint) tervezik csökkenteni.

Mint az RBK-Ukraina ukrán hírportál a dokumentum elemzése alapján megjegyezte, az ország államadóssága a jövő év végére a bruttó hazai termék (GDP) 101,8 százalékát teszi ki, és a tervek szerint 34,8 milliárd dollárnyi külföldi hitelt kell felvenni. Ugyanakkor a nyugati szövetségesek kitartóan azt javasolják Kijevnek, hogy keressen több forrást önfinanszírozási képességének növelésére.

(MTI)

Júliusban konferenciát tartanak Ukrajna újjáépítéséről Olaszországban

Jövő júliusban Olaszország lesz a házigazdája az Ukrajna háború utáni újjáépítéséről tartandó következő nemzetközi konferenciának – jelentette be csütörtökön késő este Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, miután megbeszélést folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Ukrajna nincs egyedül; mi mellette fogunk állni, amíg csak kell

szögezte le az olasz kormányfő, tudatva egyúttal, hogy a konferenciát 2025. július 10-11-én tartják. Olaszország pénzzel és fegyverekkel is támogatja az ukrán védekezést, de az Olaszországtól kapott fegyvereket Kijev csak ukrán területen vetheti be.

Meloni tudatta, hogy Olaszország azért támogatja Ukrajnát, hogy Kijev minél jobb pozícióból kezdhesse majd meg a béketárgyalásokat, és „ez a béke nem jelenthet kapitulációt”.

Zelenszkij csütörtökön további támogatást kért országa partnereitől a közeledő télre tekintettel, és egyúttal világossá tette, hogy londoni, párizsi, berlini és római megbeszélésein nem tárgyaltak potenciális tűzszünet megkötéséről Oroszországgal. Zelenszkijt pénteken Ferenc pápa fogadja a Vatikánban.

(MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik