Nagyvilág

A Milton hurrikán szökőárat okozhat még a floridai folyókban és lagúnákban is

MTI
MTI

Florida sűrűn lakott középső részén a hatóságok rendkívüli intézkedésekkel készülnek szerdán az egyelőre a tenger felett haladó, 5-ös erősségű Milton hurrikán partot érésére, elővigyázatosságból rengeteg embert költöztettek ki otthonából.

Ron DeSantis kormányzó helyi idő szerint a délelőtti órákban tartott tájékoztatóján elmondta: beszélt Joe Biden elnökkel, állandó kapcsolatban van a vészhelyzetkezelési ügynökséggel, és biztosítják a védekezéshez szükséges forrásokat.

Köszönetet mondott annak a több mint húsz szövetségi államnak, amely Florida segítségére sietett, és elmondta, hogy áramfejlesztőkkel, homokzsákokkal, üzemanyag-tartalékokkal és műholdas mobilkommunikációs eszközökkel készültek fel a vihar érkezésére, valamint mentőegységek is nagy létszámban állnak készenlétben. Az áramszolgáltatás gyors helyreállítása érdekében több tízezer szakember is készen áll a munka megkezdésére, akik közül sokan az Egyesült Államok más részeiből érkeztek.

A kormányzó egyben reményét fejezte ki, hogy a hurrikán némileg veszíthet az erejéből, mielőtt eléri a szárazföldet, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Florida területén még a két héttel ezelőtti Helene hurrikán által okozott károkat sem sikerült teljes mértékben elhárítani.

Összesen 15, túlnyomóan tengerparti megyében van érvényben kötelező kitelepítési utasítás, ez elsősorban a vízparton hajólakásokban, illetve lakókocsiban, mobilházakban élőkre vonatkozik, mert ezek a lakások nem állnak ellen az akár 150 kilométer per órás sebességet meghaladó széllökéseknek.

A hatósági intézkedés több mint egymillió embert érint. Több megyében önkéntes alapon szólították fel a lakosság egy részét arra, hogy hagyja el otthonát a hurrikán átvonulása idejére, illetve a várható komoly esőzések miatt.

A tengeri öböl partján fekvő Sarasota megye vészhelyzeti vezetője szerdán újabb határozott figyelmeztetést adott ki, hogy akik a tenger, illetve a tengerrel összeköttetésben lévő folyók, patakok, lagúnák partján élnek, nem maradhatnak otthonukban, mert a nyugat felől érkező hurrikán akár 3-4 méterrel megemelheti a vízszintet, és szökőárt is okozhat.

A kitelepítések számos egészségügyi és ápolási intézményt is érintenek. Kedd estig mintegy tíz kórházban intézkedtek a betegek és a dolgozók biztonsága érdekében, valamint mintegy 300 további egészségügyi-ápolási intézményből és idősotthonból is evakuálták az ott élőket.

A Milton hurrikán középpontja 5-ös erősségű viharként kedden éjszaka mintegy 500 kilométerre járt Florida partjaitól a Mexikói-öböl felett, óránkénti 260 kilométer sebességű maximális széllökésekkel. A számítások szerint helyi idő szerint a szerda késő esti és éjjeli órákban ér partot a sűrűn lakott Tampa-öböl térségében, Tampa nagyvárostól délre, és hurrikánként halad keresztül az államon, hogy az Atlanti-óceán felé elhagyja az Egyesült Államok területét. A Tampa-öböl körül 3,3 millió ember él. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik