Élő Nagyvilág

Biden telefonon tárgyal Netanjahuval Iránról

AFP
AFP

A Hezbollah rakétákat lő Észak-Izraelre

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy elfogott két Libanonból kilőtt rakétát szerda reggel, Haifa kikötővárosától délre – írja a BBC.

Egy nappal korábban, kedden Izrael közölte, hogy 180 Libanonból kilőtt rakétát észlelt. Ebből körülbelül százat Haifa térségében észleltek, a legtöbbet elfogták, ám néhány becsapódott a külvárosokban.

Biden telefonon tárgyal Netanjahuval Iránról

Joe Biden várhatóan szerdán telefonbeszélgetést folytat Benjámin Netanjahuval az esetleges iráni csapás tervéről – jelentette kedd este az Axios, három meg nem nevezett amerikai tisztségviselőre hivatkozva. Az egyeztetésre akkor kerülhet sor, amikor Izrael nagyobb támadásokat fontolgat, amelyek jelentősen eszkalálhatják a regionális háborút – írja a The Guardian.

A hívást arra akarjuk felhasználni, hogy megpróbáljunk korlátot szabni az izraeli megtorlásnak

– idézte az Axios az egyik amerikai tisztviselőt.

A tisztviselő szerint az USA azt akarja elérni, hogy Izrael olyan iráni célpontokat támadjon, amelyek jelentősek, de nem aránytalanok. A Reuters egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva külön is megerősítette, hogy a hívásra sor kerül, és arról számol be, hogy a két vezető várhatóan a gázai Hamásszal és a libanoni Hezbollahhal való konfliktusokról is tárgyalni fog.

A Fehér Ház nem reagált a Reuters megkeresésére.

Egy család kilenc tagja halt meg egy izraeli támadásban

Egy család kilenc tagja halt meg a Gázai övezet északi részén, amikor egy lakóépületet ért izraeli csapás – jelentette a Wafa palesztin hírügynökség a Reuters szerint. Közben a Gáza középső részén lévő Nuseirat menekülttáborban hárman meghaltak, köztük egy gyermek, és többen megsebesültek egy izraeli támadásban – írja a The Guardian. Izrael vasárnap elrendelte Gáza egész északi részének kiürítését, és fokozta a támadásokat a térségben.

Olvasói sztorik