Élő Nagyvilág

Izrael likvidálta a Hezbollah egyik kulcsemberét

Anadolu via AFP
Anadolu via AFP

Az előző nap legfontosabb történéseit ide kattintva olvashatod vissza.

Izrael kiterjesztette a hadműveleteket Libanon délnyugati részérére

Kiterjesztették a Libanon délnyugati részén fekvő falvakra a „korlátozott szárazföldi hadműveletet” a negyedik hadosztály térségbe vezénylésével – közölte az izraeli hadsereg (IDF) kedden.

A Libanonban bevetett negyedik, 146-os hadosztály, mely részben tartalékosokból áll, megkezdte működését „a Hezbollah terrorista célpontjai és infrastruktúrái ellen” – áll az IDF közleményében, az MTI ismertetése szerint. Az IDF libanoni szárazföldi hadjárata egyelőre nem terjed ki az ország belső területeire, hanem a határkerítés közelében fekvő, azon további falvakban tevékenykednek, amelyekben korábban még nem volt jelen a hadsereg. Előzőleg hétfőn újabb nyugat-galileai településeket nyilvánítottak Izraelben zárt katonai területté. Ezek közé tartozik Ros Hanikra, Izrael legészakibb falva a földközi tenger partján, s a szomszédos Slomi falu, Hanita és Adamit kibuc, valamint Arab al-Aramsa falu. Ezekre a helyekre civilek nem léphetnek be.

Daniel Hagari, az IDF szóvivője azt mondta, hogy a szárazföldi hadművelet jelenleg az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah terrorszervezet határhoz közeli falvakban található erődítményeire összpontosít. Ezek fenyegetést jelentenek az Izrael északi részén található településekre, s a hadjárat célja az ezekből a településekből evakuált izraeliek visszajuttatása otthonaikba. Az IDF közölte, hogy a szárazföldi hadműveletet légi és tüzérségi csapásokkal kísérték.

Jelenleg négy hadosztály harcol Dél-Libanonban, a 98. – amely ejtőernyős és kommandós egységekből áll –, a 36. hadosztály – amely elit szárazföldi csapatokat egyesít – és a 188. – mely a hadműveletek második napján csatlakozott hozzá. Hétfőn négyre nőtt a számuk a 91. hadosztállyal. Eddig összesen 11 dandárt vetettek be ezen a fronton, melyek közül hat tartalékosokból áll.

Az IDF bejelentette, hogy megöltek húsz palesztin terroristát Dzsabalija menekülttábor közelében, a Gázai övezet északi részén. Az elmúlt 24 órában a Gázai övezet több mint 70 célpontját támadták a levegőből, és felszámoltak többek közt egy fegyverekkel teli raktárat. Az IDF közlése szerint az utóbbi napokban végeztek három a tavaly október 7-i mészárlásban részt vevő terroristával is. Szeptember 30-án Muhammad Rafaival, aki Kfar Gaza és Nahal Oz kibucban volt részese az öldöklésnek, valamint az Izrael területének megtámadásában szintén szerepet vállaló Muhammad Zenont és Basszel Aharst is megölték a harcokban.

Főnixmadárként fog feltámadni hamvaiból a Hamász az egyik vezetője szerint

Főnixmadárként fog feltámadni hamvaiból a Hamász, a palesztin iszlamista szervezet egyik befolyásos vezetője, Háled Mesaal szerint, írja az MTI.

A Reuters hírügynökségnek adott, kedden közzétett interjúban Mesaal azt állította, hogy a Hamász újra fel fog emelkedni az izraeli hadsereggel szemben a Gázai övezetben elszenvedett veszteségei ellenére. A szervezet továbbra is toboroz új tagokat, és folytatja saját fegyvereinek előállítását – tette hozzá.

A palesztinok történelme ciklusokból áll. Átmegyünk egy-egy szakaszon, mártírokat veszítünk, és elveszítjük katonai képességeink egy részét is, de aztán a palesztin lélek újra feltámad, mint a főnixmadár

– mondta Mesaal.

A Hamász-vezető szerint a szervezet ma is képes arra, hogy támadásokat hajtson végre izraeli katonák ellen.

„Elveszítettük a fegyvereink és lőszereink egy részét, de a Hamász továbbra is toboroz fiatalokat, és maga állítja elő fegyvereinek és lőszereinek egy jelentős hányadát” – fejtette ki.

Háled Mesaal 1996 és 2017 között volt a Hamász politikai vezetője, de máig befolyásos szerepet tölt be a szervezet életében. Az emigrációban élő Mesaal az egyike annak a hat Hamász-vezetőnek, aki ellen terrorizmus címén vádat emelt az amerikai igazságügyi minisztérium a 2023. október 7-i, Izrael elleni terrortámadás miatt, amely során palesztin fegyveresek 1200 embert megöltek és 250 túszt Gázába hurcoltak. Az izraeli hadsereg erre válaszul indított katonai hadműveletet a Gázai övezet ellen, ahol a helyi hatóságok szerint már a 42 ezret is meghaladja a palesztin halálos áldozatok száma. Izrael azt állítja, a Hamász már nem működik jól szervezett katonai struktúraként, tevékenységét gerillaharcra sikerült visszaszorítani. Az izraeli hatóságok szerint a palesztin áldozatok legkevesebb mint harmada – nagyjából 17 ezer ember – a Hamász harcosa volt.

A Gázai övezeti harcokban mintegy 350 izraeli katona halt meg. Mesaal az interjúban azt mondta: nem lát lehetőséget a békére mindaddig, amíg Benjámin Netanjahu van kormányon Izraelben.

Amíg az (izraeli) megszállás fennáll, addig a Közel-Kelet időzített bomba marad

– jelentette ki Háled Mesaal.

400 ezren menekültek már el Libanonból

Miközben Izrael egyre inkább kiterjeszti szárazföldi offenzíváját Libanonban, új számok jelentek meg arról, hogy milyen hatással van a konfliktus az országban élőkre.

A BBC cikke szerint 1.2 millió embernek kellett elhagynia az otthonát azóta, hogy Izrael először mért légicsapásokat Libanonra a múlt hónapban. Közülük közel 180 ezren vannak átmeneti menedékhelyen.

További 400 ezren elmenekültek Szíriába. 300 ezren közülük szíriaiak, 100 ezren pedig libanoniak.

A libanoni egészségügyi minisztérium közlése szerint 1400 ember halt meg Libanonban a háború eszkalációja óta.

Éjszaka is repkedtek ide-oda a rakéták

Hétfőről keddre virradóan újabb rakétákkal vette célba Bejrút déli kerületeit Izrael, nem sokkal azután, hogy távozásra szólították fel az ott élőket.

Tegnap összesen 100 légibombázóval tüzeltek 120 célpontra egy óra leforgása alatt, közölte az izraeli hadsereg.

Mindeközben hétfőn este megszólaltak a légvédelmi szirénák Izrael középső területein is, ugyanis Libanon felől rakétákat lőttek ki az országra, ezek közül többet hatástalanítottak, a többi pedig nyílt területen csapódott a földbe.

A Hezbollah később jelezte, hogy Izrael északi részére is rakétákat zúdítottak az éjszaka és tüzérségi állásokat céloztak.

Izrael szárazföldi támadást indított Libanon dél-nyugati részén

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) limitált, lokalizált és célzott szárazföldi támadást indítottak a Hezbollah ellen Libanon dél-nyugati területein, jelentették be kedden, a BBC tudósítása szerint.

Az izraeli szárazföldi akció szeptember 30-án kezdődött Libanonban, de mostanáig csak a határ keleti oldalára koncentráltak.

Azt is közölték, hogy ez az első alkalom, hogy az IDF tartalékos csapatai is éles bevetésen vesznek részt Dél-Libanonban.

Az izraeli hadsereg végzett a Hezbollah egyik kulcsemberével

Izraeli légicsapás végzett Bejrútban Szuhail Husszein Husszeinivel, a Hezbollah logisztikai főhadiszállásának vezetőjével, írja a Guardian.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint Husszeini közrejátszott az Irán és a Hezbollah közötti, harci eszközökről szóló megállapodásokban és ő volt a felelős a csempészett fegyverek szétosztásáért a Hezbollah egységei között.

A meggyilkolt katonai vezető koordinálta a Libanonból és Szíriából Izrael ellen indított támadásokat. Kulcsfigurája volt a szervezetnek, mert ő kontrollálta a Hezbollah legtitkosabb projektjeit és a logisztika mellett a pénzügyekért is felelt.

A Hezbollah egyelőre nem erősítette meg Husszeini halálhírét.

Izrael szeptember végén a Hezbollah vezérét, majd múlt héten a feltételezett utódját is likvidálta.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik