A következő élő közvetítés része Újabb izraeli légicsapások érték Bejrútot

Öt év után először tartott szentbeszédet az iráni lefőbb vezető

AFP
AFP

Öt év után először vezetett péntek déli imát Ali Hámenei, legfőbb iráni vezető. Az imát megelőző, perzsa és arab nyelvű szentbeszédében a világ muszlim közösségeinek védelme mellett érvelve támogatásáról biztosította az Izraelt támadó arab fegyveres csoportokat is. Hámenei megerősítette Iránnak azt az álláspontját, mely szerint a Hamásznak és a Hezbollahnak törvényes joga van Izrael ellen harcolni.

Minden népnek joga van megvédeni földjét, otthonát, országát és érdekeit az agresszorokkal szemben

– fogalmazott a legfőbb vezető, hozzátéve, hogy „meg kell húzni a védelmi határokat, Afganisztántól Jemenig, Irántól Gázáig és Libanonig”.

Beszédében méltatta az Iráni Forradalmi Gárda keddi, Izrael ellen indított rakétatámadását, amelynek során Irán mintegy száznyolcvan ballisztikus rakétát lőtt ki, jellemzően izraeli katonai célpontokra. A rakétatámadást „briliáns munkának” nevezte, és megismételte, hogy az „teljesen törvényes és legitim” volt. Izraelt az Egyesült Államok „farkaslelkű veszett kutyájaként” jellemezte.

Hámenei beszédében újra felidézte az iráni vezetés ismert narratíváját, mely szerint az USA és a nyugati világ Izrael számára nyújtott támogatásának célja „a térség összes erőforrásának”, megszerzése, különös tekintettel a kőolajkészletekre.

Ebben a szcenárióban bármely csapás, bármely egyén vagy csoport részéről, amely e rezsim ellen irányul, nemcsak a régió, hanem az egész emberiség szolgálatát jelenti

– vélekedett az iráni legfőbb vezető.

(Iran International)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik