A következő élő közvetítés része Izrael „nemkívánatos személynek” nyilvánította az ENSZ főtitkárát, és kitiltotta az országból

Izrael „nemkívánatos személynek” nyilvánította az ENSZ főtitkárát, és kitiltotta az országból

Izrael „nemkívánatos személynek” (persona non grata) nyilvánította António Guterres ENSZ-főtitkárt, és megtiltotta, hogy belépjen az országba – írja a The Guardian. Az izraeli külügyminiszter szerint Guterresre az ENSZ szégyenfoltjaként emlékeznek majd. Yisrael Katz a közösségi médiában közölte:

A mai napon António Guterres ENSZ-főtitkárt persona non gratának nyilvánítottam Izraelben, és megtiltottam, hogy belépjen az országba. Aki nem tudja egyértelműen elítélni Irán Izrael elleni szörnyű támadását, ahogy azt a világ szinte minden országa megtette, az nem érdemli meg, hogy Izrael földjére lépjen.

Úgy fogalmazott:

A főtitkárra  – aki támogatja a Hamasz, a Hezbollah, a huthik és most Irán terroristáit, erőszakoskodóit és gyilkosait – az ENSZ történetének szégyenfoltjaként fog emlékezni a világ.

Hozzátette: Izrael továbbra is megvédi polgárait és megőrzi nemzeti méltóságát, António Guterresszel vagy nélküle.

THOMAS COEX / AFP Az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára, António Guterres és Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu a jeruzsálemi Izrael Múzeumban még 2017-ben.

A Guardian megjegyzi, hogy 2023 októberében Guterres kijelentette: „Egyértelműen elítéltem a Hamász október 7-i elborzasztó és példátlan izraeli terrorcselekményeit. Semmi sem indokolhatja civilek szándékos meggyilkolását, és elrablását – vagy rakéták civil célpontok elleni kilövését. Minden túszt emberségesen kell kezelni, és azonnal, feltételek nélkül szabadon kell engedni”. Ugyanakkor feldühítette az izraelieket azzal, hogy ugyanebben a beszédében azt mondta: „Fontos azt is elismerni, hogy a Hamász támadásai nem légüres térben történtek. A palesztin nép 56 éven át volt kitéve a fullasztó megszállásnak”.

Úgy folytatta: a palesztinok „látták, hogy földjüket folyamatosan felemésztik a telepek, és erőszak sújtja őket; gazdaságukat megfojtották; polgáraikat kitelepítették, otthonaikat pedig lerombolták. De a palesztin nép sérelmei nem igazolhatják a Hamász rémisztő támadásait. És ezek a szörnyű támadások nem igazolhatják a palesztin nép kollektív megbüntetését”.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik