Nagyvilág

A Helene hurrikán pusztításának már több mint 116 áldozata van az USA-ban

Melissa Sue Gerrits / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Melissa Sue Gerrits / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

A Helene hurrikán már legalább 116 ember életét követelte, rengetegen maradtak fedél nélkül, illetve több millió háztartásban szakadt meg miatta az áramszolgáltatás helyi idő szerint vasárnapig, írja a CBS. A hurrikán az USA délkeleti államaiban kiterjedt pusztítást végez, a hatóságok megfeszítve próbálják ellátni az érintett területek lakosait, és az áramellátás helyreállításán és az utak megtisztításán dolgoznak.

A Helene csütörtök este 4-es kategóriájú – tehát a második legveszélyesebb osztályú – viharként érte el az Egyesült Államok partjait, a floridai Big Bend térségében. Ez 13 hónap alatt a harmadik olyan hurrikán, ami áthalad a Big Bend régión. A Helene ezután gyorsan átvonult Georgián, melynek kormányzója, Brian Kemp szombaton azt mondta, hogy az érintett terület „úgy néz ki, mintha bomba robbant volna”, miután a levegőből megfigyelte a pusztítás után maradt, darabokra szakadt házakat és törmelékkel borított autópályákat.

Melissa Sue Gerrits / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Ezután a már gyengülő Helene özönvízszerű esőzésekkel csapott le Dél- és Észak Karolina, illetve Tennessee államokra, árvizeket okozva számos patak és folyó medrében, ami komolyan megviselte a gátrendszereket. A vihar várhatóan a Tennessee-völgy felett marad, helyi idő szerint vasárnap egész nap.

Észak-Karolinában 46-an haltak meg eddig, az áldozatok kora 4–75 év között mozog. Roy Cooper, az állam kormányzója egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy egy ember egy elárasztott úton történt karambolban, egy másik pedig azután vesztette életét, miután egy fa rádőlt a házára. „Ez egy példátlan tragédia, amely példátlan választ igényel” – mondta a kormányzó, hozzátéve, „tudjuk, hogy lesznek még halálesetek”, ahogy a mentők elérik a pusztítás által elszigetelt területeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik