Nagyvilág

Évtizedekre börtönbe kerülhet a korrupciós botrányba keveredett New York-i főpolgármester

Adam Gray / Getty Images
Adam Gray / Getty Images
Amikor három évvel ezelőtt megválasztották a több mint 8 millió lakosú New York polgármesterének, Eric Adamsnek biztosan voltak nagyra törő álmai. Arra azonban valószínűleg nem gondolt, hogy a nevéhez fűződő történelmi jelentőségű esemény nem mondjuk a városi életminőség javításához fog kapcsolódni, hanem ahhoz, hogy New York modernkori történetében ő lesz az első olyan polgármester, akit a hivatali ideje alatt vádolnak meg bűncselekményekkel.

Eric Adams New York demokrata párti polgármestere már korábban is belekeveredett gyanús ügyekbe, mi is foglalkoztunk vele, hogy simlis alakok között forgolódott, most azonban politikai karrierje szempontjából is komolyabb következményekkel kell szembenéznie, miután vádat emeltek ellene. A vádirat szerint a 2014 és 2021 között brooklyni polgármesterként, majd azóta New York-i főpolgármesterként dolgozó Adams

  • illegálisan fogadott el ajándékokat és ajándékutakat a török kormánytól, törvénytelen módon kért kampánytámogatást török üzletemberektől, és kihasználta a befolyását a New York-i török konzulátus új épületének engedélyeztetésekor.
  • Olyan kampánytámogatásokat fogadott el, amelyek esetében elfedték a valódi adományozó személyét, ami információs rendszer felhasználásával elkövetett csalásnak minősül,
  • törvénytelen módon kért és kapott pénzadományokat külföldi állampolgároktól,
  • illetve luxusutazást kért cserébe azért, hogy segítsen az új török konzulátus jóváhagyásában.

Ha Adamset bűnösnek találják, akkor a most 64 éves politikus akár több évtizedes börtönbüntetést is kaphat.

Spencer Platt / Getty Images Az újonnan épült török konzulátus épülete az ENSZ-szel szemben New Yorkban 2023. november 13-án.

Adni kell a látszatra

A közvélekedés szerint ha valakihez az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) munkatársai szállnak ki házkutatást tartani, akkor jobb, ha felköti a gatyáját, mert ők szeretnek biztosra menni, és addig gyűjteni a bizonyítékokat – akár éveken keresztül is –, ameddig a vádemelés és a bírósági eljárás már szinte csak formaság lesz. Ha pedig valaki szövetségi bíróság elé kerül, az szinte már csak a csodában reménykedhet, mert az ügyészek annyira felkészültek, hogy a vádlottaknak kevesebb mint az 1 százalékát mentik fel.

Az tehát, hogy Eric Adams ellen szeptember 25-én vádat emeltek, egy több éves folyamat eredménye, az előzményekről pedig itt olvashatnak részletesebben. A lényeg, hogy 2021-ben új épületbe szeretett volna költözni a New York-i török konzulátus, de a tűzoltóság a biztonságot érintő hiányosságok miatt nem adta meg az engedélyt. Ezért a törökökkel jó kapcsolatot ápoló Adams a megválasztása után személyesen járt közben az akkori tűzoltóparancsnoknál, és a konzulátus végül kinyithatott. Adams szerint az, hogy segítséget nyújtott, a közt szolgálta.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik