Nagyvilág

Megszólalt a Libanonban felrobbant csipogók gyártásával hírbe hozott budapesti cég ügyvezetője

Attila KISBENEDEK / AFP
A BAC Consulting Kft. zuglói székhelye.
Attila KISBENEDEK / AFP
A BAC Consulting Kft. zuglói székhelye.

Utolérte telefonon az amerikai NBC News Bársony-Arcidiacono Cristiana Rosariát, a budapesti székhelyű BAC Consulting Kft. ügyvezető-tulajdonosát. Ez az a társaság, ami szerdán került gyanúba azzal kapcsolatban, hogy a cég gyártotta azokat a személyi hívókat, amelyek tömegesen robbantak fel Libanonban, a Hezbollah fegyvereseinél.

A 49 éves nő a televíziónak megerősítette, hogy cége együttműködött a tajvani Gold Apollo nevű céggel, aminek márkajelzése található a Libanonban felrobbant csipogókon. A Gold Apollo vezetője állította azt szerdán, hogy a BAC Consulting Kft. gyártotta a telekommunikációs eszközöket.

Ezt ugyanakkor Bársony-Arcidiacono Cristiana Rosaria tagadta. Amikor a csipogókról és a robbanásokról kérdezték, azt mondta:

Nem én gyártom a csipogókat. Én csak a közvetítő vagyok. Azt hiszem, félreértették a dolgot.

Mint megírtuk, kedden Libanon-szerte, egyszerre több helyen robbantak fel a Hezbollah tagjai által kommunikációra használt személyi hívók. Kilenc ember, köztük egy gyerek is meghalt, a robbanásokban 2800 ember megsebesült. A Hezbollah Izraelt hibáztatja az akciókért, de szakértők és a Reuters hírügynökség is azt állítja, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad állhat mögötte, miután sikerült robbanóanyagot elhelyeznie a személyi hívókban.

A közel-keleti sajtó szerint ugyanakkor Izrael nem tervezte a személyhívók felrobbantását a Hezbollah elleni, teljes körű háború előtt, de a biztonsági szervek vezetői az utolsó pillanatban emellett döntöttek, miután legalább két Hezbollah-tag azt gyanította, hogy valami nincs rendben ezekkel a személyhívó eszközökkel.

Az egyelőre nem derült ki, hogyan és mikor került a több ezer eszközbe a kedden aktivált robbanóanyag, ami egy lőszerszakértő szerint csipogónként 10 és 20 gramm közötti és „katonai minőségű” lehetett.

A tajvani gazdasági minisztérium szerdán azt közölte, hogy a Gold Apollo 2022 és 2024 augusztusa között 260 ezer csipogót exportált, elsősorban európai és amerikai piacokra. Közleményükben azt írták, nem érkezett jelentés az említett termékekkel kapcsolatos robbanásokról és nincs jelentésük arról, hogy a cég közvetlenül Libanonba exportált volna személyi hívókat.

A BAC Consultingról és tulajdonosáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Budapesti cég gyártotta a Libanonban felrobbant csipogókat
Az eredetileg a tajvani Gold Apollo által gyártott eszközöket a társaság szerint a zuglói székhelyű BAC Consulting Kft. gyártotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik