Nagyvilág

Megvan, ki lehet Németország következő kancellárja

KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Jövő év szeptemberében tartanak szövetségi választásokat Németországban, a készülődés pedig javában folyik. A német jobbközép pártok kedden meg is nevezték kancellárjelöltjüket, vagyis lényegében megvan Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár kihívója.

Ő Friedrich Merz, a nagyobbik jobboldali konzervatív párt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője. 

Merz nagy visszatérőnek számít a német politikában. 1989 és 1994 között európai parlamenti képviselő volt, majd ezt követően öt éven át a Bundestag tagja. A politikus ezután az üzleti életbe vonult vissza, és lobbistaként, valamint ügyvédként tevékenykedett. A politikába 2018-ban tért vissza, és sikertelenül indult a CDU pártelnöki tisztségéért, ahogyan 2020-ban is. Merz a 2021-es választásokon ismét a Bundestag tagja lett, néhány hónappal később pedig, harmadik nekifutásra végül megszerezte a CDU pártelnöki tisztségét is.

A bejelentést kedden, Berlinben Markus Söder CSU-elnökkel együtt tették meg – utóbbi korábban szintén esélyesnek mutatkozott a posztra. Söder, aki egyben Bajorország miniszterelnöke is, a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, teljes mértékben támogatja Friedrich Merz indulását. Mint mondta, közös céljuk, hogy leváltsák a jelenlegi kormányt, „és Németországot visszatereljék a helyes útra”. Merz a támogatást megköszönve azt mondta, hogy pártjának – amelyet korábban Angela Merkel volt kancellár vezetett –

határozott szándéka, hogy ismét átvegye a vezetői felelősséget ebben az országban.

Nagy meglepetés egyébként nem volt: a 68 éves Merz számított az igazi esélyesnek, miután a német médiajelentések szerint Södernek nem volt meg a támogatottsága a jelöléshez, a harmadik esélyes, Hendrik Wüst észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök bejelentette, hogy nem indul.

A szociáldemokratákból, a Zöldekből és a piacpárti Szabad Demokratákból álló koalíció, amelyet Olaf Scholz vezet, komoly vereséget szenvedett el az európai parlamenti választásokon, a közelmúltban pedig a német tartományi választásokon Türingiában és Szászországban kaptak ki csúnyán a szélsőjobboldaltól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik