Nagyvilág

Lőfegyverrel való visszaéléssel vádolták meg a Trump elleni legújabb merényletkísérlet gyanúsítottját

HANDOUT / MARTIN COUNTY SHERIFF'S OFFICE / AFP
Ryan Wesley Routh a letartóztatását követően
HANDOUT / MARTIN COUNTY SHERIFF'S OFFICE / AFP
Ryan Wesley Routh a letartóztatását követően

Szövetségi bíróság elé állították hétfőn a Donald Trump ellen vasárnap megkísérelt merénylet gyanúsítottját, Ryan Wesley Routh-t, akit illegális fegyvertartással vádoltak meg.

A férfi ellen egyelőre két rendbeli lőfegyverrel való visszaélés miatt emeltek vádat, bár további vádemelések is várhatók az ügyben. Korábban elítélt bűnözőként ugyanis Routh nem tarthatott fegyvert, másrészt fegyverén felismerhetetlenné tették a sorozatszámot, ami miatt a hatóságok vizsgálati őrizetben tarthatják az amerikai igazságügyi minisztérium beszámolója szerint, amelyet az MTI idézett.

Vasárnap a Donald Trumpot védő titkosszolgálat emberei lövéseket adtak le annak a West Palm Beach-i golfpályának a közelében, ahol a volt elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt tartózkodott, miután a közelben, egy bozótos területen egy fegyveres férfit észleltek. A férfi 250-450 méterre volt a politikustól, aki a Trump International Golf Club területén golfozott. A New York Times azt írta, hogy Routh mobiltelefonjának cellainformációi alapján a férfi mintegy 12 órán keresztül rejtőzködött a golfpályán.

Miután észrevették, menekülés közben két hátizsákot és a támadáskísérletnél használt gépkarabélyt hátrahagyta. Az 58 éves Ryan Routh-ot később elfogták. Trumpnak nem esett bántódása az incidens során.

Joe Biden amerikai elnök a történtek után hangsúlyozta, hogy több segítségre van szüksége a hivatalos személyek védelméért felelős Titkosszolgálatnak, ideértve a személyzeti állomány lehetséges növelését is. A szolgálat bírálatok kereszttüzébe került a Trump elleni előző merényletkísérlet után, ami miatt a szervezet vezetője, Kimberly Cheatle lemondott.

Trump Biden és a demokrata párti elnökjelölt, Kamala Harris retorikáját tette felelőssé az újabb merényletkísérletért, mondván, hogy a feltételezett elkövető a demokraták „erősen uszító beszéde” alapján cselekedett. „Az ő retorikájuk okozza, hogy rám lőnek, miközben én próbálom megmenteni az országot és ők azok, akik kívülről és belülről próbálják elpusztítani” – jelentette ki a volt elnök, akit a Fox amerikai konzervatív hírtelevízió idézett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik