Nagyvilág

„Itt minden rendben” – ezt üzente utoljára az összeroppant Titan tengeralattjáró

AFP
AFP

Az Egyesült Államok-beli Charleston megyében hétfőn megkezdődött a júniusban felrobbant amerikai mélytengeri búvárhajó, a Titan katasztrófáját feltáró meghallgatássorozat.

Az amerikai parti őrség az első napon azt a töredékes hangfelvételt és animációs filmet mutatta be, amely a Titan és a vele kapcsolatot tartó Polar Prince hajó személyzete között lezajlott beszélgetés végét, illetve a búvárhajó útjának a teljes rekonstrukcióját mutatta be. A hangfelvétel szerint a két hajó közötti üzenetváltások végén a Titan utoljára azt közölte, hogy

itt minden rendben.

Eközben az aktuális mélységével és merülési súlyával kapcsolatos kérdésekre válaszolt.

A Titan mélytengeri búvárhajó minden valószínűség szerint június 18-án merülés közben roppant össze több ezer méter mélységben öt emberrel a fedélzetén, miközben vizsgálati céllal közelítette meg az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsait. A búvárhajót napokig keresték hogy utasait épségben kimenthessék, de a katasztrófában mind az öt ember, így Stockton Rush, az OceanGate vállalat alapító elnök-vezérigazgatója, Hamish Harding brit üzletember, Paul-Henry Nargeolet francia Titanic-kutató, valamint Sazada Davúd vállalkozó, Pakisztán egyik leggazdagabb embere és 19 éves fia, Szuleman is meghalt.

A parti őrség a Titan korábbi történetére kitérve azt is közölte, hogy a búvárhajót üzemeltető OceanGate magán tengerkutató vállalat a hajótest állapotát sohasem vetette alá független vizsgálatnak valamint azt is, hogy 2022 és 2023 között a hajót hét hónapig olyan körülmények között tárolták, amikor ki volt téve az időjárás hatásainak és változásainak.

A Titant elvileg 4000 méteres merülési mélységre tervezték, sajtóhírek szerint több biztonsági kifogás is felmerült vele szemben. Roncsait június 22-én találta meg egy, a felszínről irányítható kanadai mélytengeri kutatóeszköz a tenger fenekén, csaknem 4 ezer méteres mélységben, mintegy 300 méterre a Titanic roncsaitól.

A Pentagon egyik illetékesének közlése szerint a haditengerészet szigorúan titkos tengerakusztikai berendezése az eltűnés napján feltehetően robbanásból, illetve összeroppanásból eredő hangot észlelt.

A parti őrség korábbi közleménye szerint a várhatóan két hétig tartó első meghallgatás célja a katasztrófa okainak és körülményeinek a részletes feltárásán kívül az, hogy az adatok alapján és a tanulságok levonásával tegyék elkerülhetővé a hasonló szerencsétlenségek megismétlődését.

A szervezet szóvivője a hétfői nyitónapon elmondta, hogy egyelőre nem tudtak minden illetékest és tanút beidézni, de hangsúlyozta, hogy munkájukat a tengerészeti ellenőrző hatósággal összehangoltan végzik, így a vizsgálat kiterjesztése érdekében további meghallgatások várhatóak.

Kapcsolódó
Tudhatták a berobbant Titan tengeralattjáró utasai, hogy meg fognak halni
Ez derül ki az egyik áldozat családja által benyújtott keresetből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik