Nagyvilág

Emberrablással vádolják Salvinit, hat évet kért rá az ügyészség

Massimo Valicchia / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Massimo Valicchia / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Hat év börtönbüntetés kiszabását kérte szombaton a palermói ügyészség Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettesre, korábbi belügyminiszterre emberrablás és hivatali hatalommal való visszaélés vádja miatt.

Az eljárás azért indult három évvel ezelőtt a Liga párt vezetője ellen, mert 2019-ben belügyminiszterként nem engedélyezte az Open Arms spanyol civil hajó kikötését Lampedusán 147 bevándorlóval a fedélzetén. A hatéves szabadságvesztés javaslata az ügyészség részéről jóval elmarad a vádpontok alapján maximálisan kiszabható 15 évtől.

A Giuseppe Conte vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga kormánya 2019 augusztusában tizenkilenc napig várakoztatta az Open Arms hajóját. Végül a szicíliai Agrigento ügyészsége lépett közbe, és engedélyezte a partra szállást. 2020 nyarán a parlament megvonta Matteo Salvini mentelmi jogát az Open Armsszal kapcsolatos eljárásban, amelyet egyebek között túszejtés, hivatali hatalommal való visszaélés, a nemzetközi konvenciók megsértése miatt indítottak a volt belügyminiszterrel szemben.

Salvini nem volt jelen szombaton a bírósági tárgyalóteremben. Az Instagram-oldalán azt írta: büszke arra, hogy intézkedésével Olaszország határait védte, és szükség esetén újra ugyanúgy cselekedne.

Ítélethirdetés októberben várható az ügyben.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik