Nagyvilág

Az évszázad áradására számítanak Közép-Európában

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu
Árvízvédelmi készültséget rendeltek el a hét végére a Duna mentén fekvő közép-európai országokban; a régió felett örvénylő, heves esőzésekkel, viharos széllel érkezett Boris nevű mediterrán ciklon további áradásokat és földcsuszamlásokat okozhat Csehország, Lengyelország, Ausztria, Németország, Szlovákia és Magyarország számos területén.

Csehországban pénteken a nyugati területek kivételével az egész országban rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A heves esőzések várhatóan hétfő estig folytatódnak, az előrejelzés szerint a helyzetet a szintén az egész országot fenyegető erős szél is rontja. Az árhullám a folyókon várhatóan a hétvégén tetőzik. Prágában a Moldva partján péntekre már kiépítették az árvízvédelmi védműveket a város történelmi központjában, miközben az országban mintegy 100 ezer hivatásos és önkéntes tűzoltó készül a hétvégi áradásokra. Bohuslav Svoboda, a cseh főváros polgármestere közölte: Prága felkészült a súlyos árvizekre, miután a 2002-es áradások miatt több tízezer embert kellett evakuálni és épületek omlottak össze a fővárosban. Az előrejelzések szerint a leghevesebb esőzések Csehország keleti felén, különösen az észak-morvaországi-sziléziai Jeseniky hegységben várhatók.

Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is. Donald Tusk miniszterelnök pénteken a délnyugat-lengyelországi Wroclaw városában a katasztrófavédelmi tisztviselőkkel konzultálva kijelentette: a várható időjárás és árvízhelyzet miatt “pánikra nincs ok, mozgósításra viszont van”.

A szlovák kormány mindeközben elrendelte azoknak a nem lakott szlovákiai területeknek a kijelölését, amelyekre a szintén áradással fenyegető, a Dunába torkolló Morava vizét részben kivezethetnék.

Németországban a meteorológiai szolgálat szintén az ország egész területére kiterjedő heves csapadékra figyelmeztetett, az előrejelzések szerint a német Alpok magasabban fekvő részein pedig jelentős havazás és erős szél várható a hét végén. Az előrejelzések szerint a következő napokban várható árhullámra egy évtizedben egyszer vagy annál ritkábban van példa; a hatóságok több országban az évszázad árvizeként emlegetett 1997-es pusztító árvízhez hasonlították.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik