Nagyvilág

A pártnélküli szavazóknál nagyot nyert Harris a tévévitán, de a bevándorlás kezelését inkább Trumpra bíznák

SAUL LOEB / AFP
SAUL LOEB / AFP

Az amerikai elnökjelöltek keddi tévés vitáját figyelemmel követők 63 százaléka szerint a demokrata Kamala Harris nyert Donald Trumppal szemben – derül ki a CNN közvélemény-kutatásából. A republikánus volt elnök 37 százalékot kapott, holott a vitát megelőzően a megkérdezettek 50-50 százalékban oszlottak meg a két jelölt között.

Nagyot ugrott az alelnökkel szimpatizálók aránya a politikailag el nem kötelezett nézők körében, náluk Harris a vita előtt 30 százalékon állt, utána viszont már 48 százalék mondta azt, hogy inkább őt kedveli. A már alapvetően Harrisszel szimpatizálóknak a 96 százaléka mondta azt, hogy a jelöltjük jól teljesített, míg a Trump-támogatóknál ez az arány 69 százalék volt.

További megállapítások:

  • az éjszaka végén a nézők 45%-a kedvezően, 44%-a pedig kedvezőtlenül értékelte Harris teljesítményét, ami előrelépés, tekintve, hogy a vita előtt 39 százalék volt az alelnököt kedvezően értékelők aránya.
  • A Trumpról alkotott vélemények nem változtak az éjszaka során: 39 százalék volt az őt kedvezően és 51 százalék az őt kedvezőtlenül megítélők véleménye.
  • A nézők 54-54 százaléka mondta azt, hogy legalább valamelyest bízik Harris és Trump országvezetési képességeiben, 36 százalékuk nagyon bízik Trumpban, 32 százalékuk pedig Harrisben. Ez előrelépés a demokratáknak, mert júniusban, Trump és Joe Biden vitája után Bidenben mindössze a nézők 15 százalék bízott nagyon.
  • A vitát figyelemmel követők 44 százaléka szerint Harris, 40 százalék szerint pedig Trump érti meg inkább a hozzájuk hasonló, hétköznapi emberek problémáit. Harris korábbi eredménye itt 39 százalék volt, Trumpé pedig 43 százalék.
  • A gazdasággal kapcsolatban a nézők 55 százaléka Trumpot tekinti kompetensnek és csak a 35 százaléka Harrist, és Trump 23 pontos előnyt kapott a bevándorlás kezelésében is. Ez különösen érdekes annak fényében, hogy a volt elnök egy, a bevándorlókkal kapcsolatos álhírt terjesztett a vita során.
  • Harris az abortusz kérdésének kezelésében 9 pontos előnyt szerzett Trumppal szemben, a demokrácia megvédésével kapcsolatban pedig 21 pontosat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik