A következő élő közvetítés része Zelenszkij: Kurszk felől támadtak volna az oroszok

Az Unió 40 millió eurós humanitárius segélyt küld Ukrajnának, hogy az felkészülhessen a télre

Szerhij Dolzsenko / MTI / EPA
Szerhij Dolzsenko / MTI / EPA

Az Európai Unió 40 millió euró (15,7 milliárd forint) további humanitárius segélyt küld Ukrajnának, hogy az ország a kritikus infrastruktúrát érő orosz támadások közepette felkészülhessen a télre – jelentette be az Európai Bizottság pénteken.

Az uniós testület tájékoztatása szerint az összegből 35 millió eurót (13,7 milliárd forint) az Ukrajnában működő humanitárius programokra szánnak, a maradék ötmilliót (1,9 milliárd forint) pedig a Moldovában élő ukrajnai menekültek és az őket segítő helyi közösségek kapják.

A közleményben leszögezik: a legfontosabb cél jelenleg Ukrajna felkészítése a téli időszakra, a többi között a megrongálódott épületek helyreállítása, valamint a fűtés és az áramszolgáltatás biztosítása.

A pénteken bejelentett támogatással együtt az Európai Bizottság már összesen 966 millió eurót (379 milliárd forint) adományozott Ukrajnának humanitárius célokra. A humanitárius műveletek mellett az uniós testület (az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa keretében) több mint 150 ezer tonna segélyt is leszállít a háború sújtotta országnak, a többi között mentőautókat, gyógyszereket, áramfejlesztőket.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik