A következő élő közvetítés része Putyin: Egyes frontszakaszok összeomolhatnak

„Oroszország Ukrajnában meg fogja védeni a saját érdekeit”

Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / AFP
Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / AFP

Oroszország soha nem zárkózik el az Ukrajnával folytatandó tárgyalásoktól, de erre csakis a 2022-ben Isztambulban elért megállapodások alapján hajlandó – mondta Vlagyimir Putyin Vlagyivosztokban a Keleti Gazdasági Fórum csütörtöki plenáris ülésén. Szerinte akkor az ukrán féllel a lehetséges békemegállapodás szinte minden paraméterében sikerült megállapodni, de Nagy-Britannia beavatkozott a folyamatba, és az ukrán hatóságok „más utat választottak”, mert az Egyesült Államok és egyes európai államok elitje megkísérelt stratégiai vereséget mérni Oroszországra. „Ez nem sikerül” – jegyezte meg.

Putyin szerint az ukrán vezetés „az utolsó ukránig” kész harcolni, úgy, ahogy annak idején Boris Johnson akkori brit miniszterelnök meghagyta neki. Rámutatott, hogy Kijev a hadkötelesség korhatárának további csökkentésére készül.

„Néha az a benyomásom, hogy azok, akik Ukrajnát irányítják, mintha idegen bolygóról érkeztek volna, vagy külföldiek lennének. Egyszerűen nem gondolkodnak.

Olyan kolosszálisak a veszteségeik, hogy nem is értem, mit fognak tenni a továbbiakban

– mondta.

Kérdésre válaszolva Putyin Kínát, Brazíliát és Indiát nevezte meg lehetséges közvetítőként. Elismeréssel szólt Sarif Mohamed bin Szalmán szaúdi koronahercegnek az orosz-ukrán fogolycserében játszott szerepéről.

Ismételten leszögezte, hogy Oroszország Ukrajnában meg fogja védeni a saját érdekeit és mindazokét, akik az orosz nyelv és hagyományok hordozói.

Vyacheslav PROKOFYEV / POOL / AFP
Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik