Nagyvilág

Lelőttek Münchenben egy fiatal osztrák fegyverest az izraeli főkonzulátusnál

DANIEL SCHARINGER / APA / AFP
DANIEL SCHARINGER / APA / AFP

Lelőtt egy 18 éves osztrák fegyverest a Müncheni rendőrség csütörtökön az izraeli főkonzulátus előtt, nem mesze a náci dokumentációs központtól. Joachim Herrmann bajor belügyminiszter azt közölte, hogy a fiatal férfi valószínűleg támadást tervezett a konzulátus ellen. A rendőrség közlése szerint az elkövető egy régi, szuronyos puskából adott le lövéseket. A Die Welt című konzervatív német lap szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy mintegy huszonöt lövés dördülhetett el reggel kilenc óra körül.

A fiatal férfi hazájában, Ausztriában már korábban a rendőrség látókörébe került állítólagos iszlamista nézetei miatt.

A fiatal ellen tavaly eljárás indult, miután diáktársait megfenyegette és „testi sértést okozott”. Ezzel összefüggésben azzal vádolták, hogy terrorszervezet tagja, az APA osztrák hírügynökség szerint a mobiltelefonján pedig állítólag az Iszlám Állam propagandájára bukkantak. A salzburgi ügyészség 2023 áprilisában azonban lezárta a nyomozást.

Az incidens az 1972-es müncheni olimpián elkövetett támadás évfordulóján történt, amelyben palesztin fegyveresek 11 izraeli sportolót öltek meg. Markus Soeder bajor tartományi miniszterelnök úgy vélte: „lehet, hogy van kapcsolat a kettő között”, és közölte, hogy vizsgálják ezt a lehetőséget.

Az izraeli külügyminisztérium közölte, hogy müncheni konzulátusa csütörtökön zárva volt az 1972-es olimpiai mészárlásra való megemlékezés miatt, és a konzulátus munkatársai közül senki sem sérült meg a csütörtöki incidensben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik