Nagyvilág

A német Kereszténydemokrata Unió elnöke kizárja, hogy koalíciót kössön a szélsőjobboldali AfD-vel

Michael Matthey / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Friedrich Merz, a CDU elnöke
Michael Matthey / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Friedrich Merz, a CDU elnöke

Kizárta Friedrich Merz, az ellenzéki, jobbközép német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, hogy pártja együttműködjön az „Alternatíva Németországnak” (AfD) nevű jobboldali párttal, amely sikeresen szerepelt a múlt hét végén két kelet-németországi régióban megrendezett tartományi választáson.

„Nem kötünk koalíciót az AfD-vel, nem fogunk együttműködni az AfD-vel” – szögezte le Merz a dpa német hírügynökségnek adott interjúban.

A CDU Türingiában a második helyre szorult az AfD mögött, amely a szavazatok több mint 32 százalékával megnyerte a vasárnapi választást. Szászországban pedig a CDU csak csekély előnnyel tudott győzni a 30 százalékot szerző AfD előtt.

Mindkét tartományban minden párt jelezte: kizártnak tartják, hogy együttműködési megállapodást kössenek az általuk szélsőjobboldalinak tartott AfD-vel.

Az év elején megalakult baloldali „Sahra Wagenknecht Szövetséggel” (BSW) kapcsolatban Merz úgy fogalmazott, az új párt nagyrészt ismeretlen a CDU számára. Merz szavai szerint kollégái most próbálják felmérni, hogy a BSW képviselői készen állnak-e arra, hogy részt vegyenek egy észszerű kormány megalakításában.

Merz úgy fogalmazott: a CDU az AfD-hez hasonlóan a Baloldallal sem hajlandó együttműködni. A tárgyalásokat a tartományi vezetőkre bízzák majd, mert a „nyugat-németországi komfortzónából osztogatott kéretlen tanácsok nem biztos, hogy segítenek” – fogalmazott a CDU elnöke.

Friedrich Merz a soron következő brandenburgi tartományi választással kapcsolatban arra kérte az embereket, hogy utasítsák el a szélsőséges politikai erőket és szavazatukkal inkább a centrumot erősítsék. A szeptember 22-i választásra készülő szavazóknak azt üzeni, hogy vizsgálják meg figyelmesen, mi történt Türingiában és Szászországban, és szavazzanak úgy, hogy a politikai spektrum közepe szerezzen egyértelmű többséget – mondta a CDU-elnök.

A Német Szociáldemokrata Pártról (SPD) elmondta, az SPD-nek is felelőssége van abban, hogy a jövőben továbbra is stabil politikai többség alakuljon ki a centrumban – jelentette ki Merz.

(MTI)

Kapcsolódó
Volt NDK-tartományban győzött a szélsőjobboldal – mi jön most Németországban?
Először fordult elő a világháború óta, hogy egy szélsőjobboldali párt nyert meg egy tartományi választást Németországban. Ráadásul nem is kicsit. Nem lesz egyszerű kormányt alakítani Türingiában és Szászországban, utóbbiban alig szorult a második helyre az AfD.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik