Nagyvilág

Globsec: Szakadék van Kelet- és Nyugat-Európa egészségügyi felkészültsége között

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

2024 legfontosabb kihívásainak egyike, hogy áthidalják az egészségügyi ellenállási szakadékot az Európai Unióban, közölte a Globsec a 2024-es prágai Globsec Forum konklúzióit. A szervezet ezen a fórumon mutatta be az úgynevezett Healthcare Readiness Index nevű mutatóját, amely szerint éles különbségek vannak az egészségügyi felkészültségben a tagországok között, és különösen Közép-Kelet-Európa és Nyugat-Európa között nagy a szakadék. A szervezet szerint ha ez így marad, az veszélyeztetheti az EU biztonságát és gazdasági jólétét.

A Healthcare Readiness Indexet egy közegészségügyi, viselkedésalapú közgazdaságtani és szabályozói szakértőkből álló panel állította össze. Azt vizsgálja, hogy az adott országok egészségügyi rendszere mennyire áll készen a jövő kihívásaira, mint az öregedés és a vírusok. Összesen 38 indikátorból állít össze egy végső pontszámot. A legfelkészültebb ország az idei jelentésben is Norvégia lett, őket Hollandia, Svédország, Németország és Dánia követi. A legkevésbé felkészült tíz ország között viszont kilenc közép-kelet-európai tagállam is található. A lista végén Bulgária, Lengyelország, Lettország, Románia és Szlovákia végeztek.

Ha nem lépünk most, az alááshatja az Unió biztonságát, versenyképességét a közeljövőben. Eddig ezekről az ügyekről a biztonsággal kapcsolatos vitákban keveset beszéltek, és a Globsec Forum sazt szeretné elérni, hogy ez a téma előtérbe kerüljön.

– közölte Martin Smatana, a Globsec szakértője és az Index egyik szerzője.

A biztonság nem csak fegyver és elrettentés. A gazdasági versenyképesség is komoly szerepet játszik benne.

– mondta Enrico Letta volt olasz miniszterelnök.

A Globsec közleménye szerint a mostani fórum sokat foglalkozott azzal, hogyan lehet a szabályozási környezet átalakítása helyett a motivációra helyezni a hangsúlyt a közpolitikában. Arra akartak rájönni, hogyan lehet rávenni az embereket, hogy saját akaratukból hagyjanak fel a káros szenvedélyeikkel, mondta Salvatore Barbaro professzor, a Johann Gutenberg egyetem kutatója. Ezzel párhuzamosan az előadók arról is beszéltek, hogy csökkenteni kell a cukor és az alkohol fogyasztását, valamint a dohányzást.

Florin Spataru, Románia volt gazdasági minisztere szerint nincs mágikus megoldás, a szabályozás és a viselkedés alapú közgazdaságtan összedolgozásával integrált közpolitikai megoldást kell találni. A Globsec szerint a forum egységes de rugalmas válaszokat szeretne ezekre a problémákra, amelyekhez a páneurópai közpolitikai keretrendszer fontos része, de a megoldás kulcsa az, hogyan adaptálják ezt a keretrendszert az adott országokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik