Nagyvilág

Airbus-mizéria Hongkongban: 48 Rolls-Royce motoros gépből 15-nél találtak hibát

David Thorpe / South China Morning Post / Getty Images
David Thorpe / South China Morning Post / Getty Images

A hongkongi székhelyű Cathay Pacific Airways bejelentette, hogy leállította és átvizsgálta az összes Airbus A350-es repülőgépét, miután hétfőn az egyik gépük visszafordulásra kényszerült, egy hajtóműalkatrész meghibásodása miatt – írta a DW.com.

A légitársaság a teljes, 48 darabból álló Airbus A350-es géparzenálját átvizsgálta, és 15 olyat talált, amelyek hajtóműalkatrészei cserére szorulnak. Hármat megjavítottak, és, várhatóan szombatra, az összes érintett repülőgép újraindul.

Számos motoralkatrészt azonosítottunk, amelyeket ki kell cserélni, a pótalkatrészeket biztosítottuk, a javítási munkálatok folynak, áll a  légitársaság hétfő esti közleményében.

A Cathay igazgatója, Keith Brown, a biztonsági intézkedésekről biztosította az utasokat.

Minden repülőgép szigorú ellenőrzésen esik át. A befejezést követően azokat a gépeket, amelyeken nem merültek fel műszaki problémák, ismét üzembe helyezzük, a többiek további javítási és karbantartási munkákon esnek át

– mondta Brown.

A légitársaság együttműködik a hongkongi polgári repülési minisztériummal és a brit Rolls-Royce motorgyártó céggel.

Hétfőn, röviddel a felszállás után, motorhiba jelentkezett a Hongkongból Zürichbe tartó, CX383-as járaton. A A350-1000-es gép, a 12 órás út helyett, két széles kört tett meg a Dél-kínai-tenger felett, visszafordult, az üzemanyagot az óceánba ürítette, majd, a felszállás után 75 perccel, biztonságosan, ismét leszállt Hongkongban.

A Cathay Airways nem közölt részleteket arról, hogy a Rolls-Royce motor melyik alkatrésze hibásodott meg, de a Reuters szerint egy üzemanyag-fúvóka okozhatta a problémát.

A Guardian szerint a Cathay Pacific légitársaság törölte járatait, az Airbus A350-es repülőgép alkatrészeinek meghibásodása miatt, a hétfői felszállás után.

A Cathay Pacific bejelentette, hogy várhatóan 34 oda-vissza járatot töröl szerdáig, amikor, a hét hátralévő részében, további járatcsökkentésekről is ad majd ki tájékoztatást.

A hírek hatására a Rolls-Royce részvényei 6,5 százalékkal estek hétfőn, a londoni tőzsdén, ami az FTSE 100 index legnagyobb esése volt. A részvényárak kedden visszaálltak, és 4,5 százalékot emelkedtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik