Nagyvilág

Az Egyesült Államok lefoglalta a venezuelai elnök repülőgépét

Az Egyesült Államok lefoglalta Nicolás Maduro venezuelai elnök repülőgépét a Dominikai Köztársaság területén, majd azt Floridába vitték – közölte hétfőn az amerikai igazságügyi minisztérium.

Az indoklás szerint a repülőgép beszerzése amerikai szankciókba ütközött.

Az igazságügyi minisztérium ma reggel lefoglalt egy repülőgépet, amelyet feltehetően illegálisan vásároltak meg egy fiktív cégen keresztül 13 millió dollárért, majd kicsempészték az országból Maduro és cimborái számára

szerepel Merrick Garland amerikai igazságügyi miniszter hétfőn kiadott közleményében.

Az Egyesült Államok már eddig számos szankciót vetett ki a venezuelai elnökre és szövetségeseire. Ezek a büntetőintézkedések Maduro választások lebonyolításában betöltött szerepe miatt tovább bővülhetnek.

A repülőgép lefoglalása a vitatott kimenetelű venezuelai választás után történt, amelyet követően Nicolás Maduro és Edmundo Gonzáles Urrutia ellenzéki jelölt is győztesnek nyilvánította magát.

A venezuelai választási bizottság július 28-án hivatalosan is Madurót nyilvánította az elnökválasztás győztesének, de az ellenzék csalást kiáltott. Az elnökválasztást követően Venezuelában kiterjedt tüntetések voltak, emberi jogi szervezetek szerint ezek során huszonöten életüket vesztették, kétszázan megsebesültek és 2400 embert letartóztattak. Több ország, köztük az Egyesült Államok, Peru és Argentína is az ellenzék jelöltjét ismerte el győztesként.

(MTI)

Kapcsolódó
Pusztító erőszakspirálba taszíthatja Venezuelát az elcsalt választás
Az elnökválasztás elcsalása felé mutató jelek lángba boríthatják a világ egyik legfontosabb olajtermelő államát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik