Nagyvilág

Gulyás Gergely: Új korszak kezdetét látjuk Németországban

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Magyarország egyetlen ország belpolitikájába sem kíván közvetlenül beleszólni, ugyanakkor figyelemmel kíséri Európa legerősebb államának politikai fejleményeit, és abban érdekelt, hogy Németországnak stabil kormánya legyen. Ebből a szempontból új korszak kezdetét látjuk, hiszen a két keleti tartományban a kormánypártok támogatottsága minimalizálódott, a három párt együtt sem éri el a 14 százalékot, Türingiában a 10 százalékot is alig

így kommentálta a kancelláriaminiszter a Mandinernek a türingiai és szászországi német tartományi választások eredményét.

Amint arról beszámoltunk, a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) történelmi sikert ért el, miután a szélsőjobboldali párt nagy győzelmet aratott a türingiai tartományi választáson, vasárnap. Az AfD a szavazatok közel egyharmadát szerezte meg, megelőzve a konzervatív CDU-t és messze megelőzve Németország három kormánypártját. Az eredmény a második világháború óta a szélsőjobboldal első győzelmét jelenti egy tartományi parlamenti választáson, bár kevés reménye van arra, hogy kormányt alakíthasson Türingiában.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a választásról a Mandinernek azt mondta: „Azok a pártok, amelyeket a német terminológia szerint szélsőjobboldaliként vagy szélsőbaloldaliként tartanak számon, többségbe kerültek a tartományi törvényhozásban. A CDU választhat, hogy az AFD-vel vagy a szélsőballal, a német állampárt utódszervezeteivel fog össze”.

Gulyás a portálnak kifejtette:

Az egész kampányban a legmeghatározóbb téma a migráció és a migráció miatt drámaian romló közbiztonság volt, ebből a szempontból Németország számára is fenyegető az Európai Bizottság és az EU Bíróságának fellépése a példás magyar déli, egyben schengeni határvédelem miatt. Ha Brüsszel nem változtat azon szándékán, hogy felszámoltassa Magyarországgal a schengeni külsőhatár-védelmet, akkor Berlin és a német tartományok is újabb migrációs hullámokkal szembesülhetnek. Ezért bízunk benne, ez a választási eredmény a német politika gondolkodni képes erőit arra indítja, hogy Németország is segítse Magyarországot a hatékony schengeni határvédelem fenntartásáért Brüsszel ellen folytatott küzdelmében.

Gulyás megítélése szerint az orosz-ukrán háború szempontjából is fontosak a német tartományi választások, hiszen Szászországban a fegyverszállítással szemben álló, azonnali tűzszünetet és békét követelő álláspont került többségébe, mivel ott még a CDU-s, szász miniszterelnök is ezt a véleményt képviseli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik