Élő Nagyvilág

Gázai tűzszünet: Joe Biden bizakodó

Élő hírfolyamunk Izrael és a Hamász háborújáról.

A háború szombati eseményeiről itt olvashat.

Palesztin fegyveresek agyonlőttek három izraelit Ciszjordániában

Palesztin fegyveresek tüzet nyitottak egy rendőrautóra Ciszjordánia déli részén, Tarkumija mellett az autópályán.

Az izraeli biztonsági szervek vasárnapi jelentése szerint az izraeli hadsereg (IDF) üldözőbe vette a merénylőket. A feltételezések szerint egy elhaladó járműből nyitottak tüzet a rendőrautóra, majd gyalog menekültek el a helyszínről. A mentőszolgálat közölte, hogy három életveszélyes állapotban lévő áldozatot láttak el, egy harminc év körüli férfit, egy harminc év körüli nőt és egy ötven év körüli férfit. Később mindhárman belehaltak sérüléseikbe. A harmincas éveiben járó férfit és nőt a helyszínen halottaknak nyilvánították, az ötven éves férfi pedig a kórházba szállítás közben halt meg. (MTI)

A húszi lázadók ismét megtámadtak egy hajót

Azt állították, sikeres támadást hajtottak végre egy kereskedelmi hajó ellen Jemen partjainál.

Jahja Szári, a húszik szóvivője azt mondta: katonai műveletet hajtottak végre a Groton nevű hajó ellen az Ádeni-öbölben. Közölte: pontosan és közvetlenül találták el a hajót, amelyet augusztus 3-a után másodszor támadtak meg. A bahreini székhelyű, az Egyesült Államokat és európai országokat tömörítő multinacionális haditengerészeti koalíció által vezetett Közös Tengeri Információs Központ (JMIC) ugyanakkor arról számolt be, hogy a két ballisztikus rakéta nem talált célba, a hajó folytatta útját anélkül, hogy bármilyen kárt szenvedett volna. A JMIC úgy véli, a Groton azért került célkeresztbe, mert a közelmúltban ugyanannak a társaságnak más hajói is jártak izraeli kikötőkben.

A Gázai övezetben zajló háború miatt, a palesztinokkal való szolidaritásból november óta a húszik Jemen partjainál több olyan hajót is megtámadtak, amelyekről úgy vélték, Izraelhez kötődnek. Ezek a támadások megzavarták a forgalmat a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben, amely a világkereskedelem számára létfontosságú tengeri övezet. Ezért az Egyesült Államok többnemzetiségű tengeri koalíciót hozzott létre, hogy csapást mérjen a lázadók jemeni célpontjaira, néha az Egyesült Királyság segítségével. (MTI)

Joe Biden: itt az idő, hogy a háború véget érjen

Az amerikai elnök szerint közel a megállapodás a gázai tűzszünetről.

Joe Biden erről szombaton beszélt egy magánprogramja után a Delaware állambeli Rehoboth Beach-en, ahol szabadságát tölti. Az amerikai elnök óvott a korai következtetések levonásától az izraeli hadsereg által a Gázai övezetben talált holttestek személyazonosságát illetően. Szerinte sok a bizonytalanság az ügyben. Azt mondta, a nyilvános információval meg kell várni, amíg a családokat értesítik. Az izraeli hadsereg feltételezése szerint elképzelhető, hogy a Hamász által tavaly október 7-én eljurcolt túszok holttesteire bukkantak.
„Úgy hiszem, hogy a küszöbén vagyunk a megállapodásnak” – fogalmazott Joe Biden a katari-egyiptomi-amerikai közvetítéssel zajló tűzszüneti tárgyalásokra vonatkozó kérdésre, és hozzátette: „itt az idő, hogy a háború véget érjen”. (MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik