Élő Nagyvilág

Pár nap alatt 640 ezer gázai gyerek kap vakcinát gyermekbénulás ellen

Abdulnasser Alseddik / Anadolu / AFP
Abdulnasser Alseddik / Anadolu / AFP
Élő hírfolyam.

A tegnap főbb hírei a háborúból:

  • Az izraeli biztonságpolitikai kabinet megszavazta, hogy a hadsereg maradjon a gázai-egyiptomi határövezetben.

A Palesztin Labdarúgó Szövetség kizáratná az izraelieket – a FIFA húzza az időt

A Palesztinai Labdarúgó Szövetség (PFA) még májusban javaslatot nyújtott be a FIFÁ-nál, követelve, hogy a nemzetközi szervezet büntesse meg az Izraeli Labdarúgó Szövetséget (IFA).

A palesztin futballbürokraták azzal vádolják izraeli sporttársaikat, hogy:

  • az IFA részt vett a nemzetközi jog izraeli kormány általi megsértésében
  • és arab játékosok diszkriminációjában.

A PFA közlése szerint legalább 92 palesztin játékos vesztette életét a háborúban, a futball-infrastruktúra megsemmisült, a bajnokságokat felfüggesztették, a nemzeti csapatnak külföldön kell vb-selejtezőt játszania.

Javaslatában a PFA azt követeli, hogy a FIFA mind klubszinten, mind a válogatottat illetően „megfelelő szankciókat” fogadjon el az izraeli csapatokkal szemben.

Az IFA visszautasította a vádakat.

A PFA még májusban nyújtott be javaslatot, a FIFA sürgős jogi értékelést rendelt el, és ígérte, hogy a tanács júliusi rendkívüli ülésén foglalkozik az üggyel.

Csakhogy most ismét halasztott, egész pontosan októberre csúsztatta a döntést.

Gigantikus humanitárius akció: 640 ezer gyereket vakcináznak Gázában, holnap kezdenek az ENSZ-esek

Az ENSZ egészségügyi ügynöksége, a WHO 640 ezer gázai palesztin gyermeket olt be gyermekbénulás elleni vakcinával.

A kampány azután indult, hogy 25 év óta az első gyermekbénulás esetet jelentették Gázából, ahol egy 10 hónapos fiú lába bénult le.

A szervezet szerint több százan lehetnek fertőzöttek.

A vakcinázást nehezíti, hogy Gáza útjai zömmel megsemmisültek, kórházai súlyosan megsérültek, lakossága elszigetelt telepeken él.

A WHO csütörtökön kötött megállapodást Izraellel a harcok korlátozott szüneteltetéséről, hogy lehetővé tegyék az oltási kampányt.

A háromnapos oltási kampány Gáza középső részén vasárnap kezdődik és a terv szerint három napon át tart; a munkát a reggel 6 órától délután 3 óráig tartó „humanitárius szünet” idején végzik. Ezután Gáza déli részébe és Gáza északi részébe vonulnak át hasonló szünetekben az egészségügyisek.

A WHO adatai szerint az oltási kampány 640 ezer 10 év alatti gyermeket céloz meg. Minden gyermek két csepp orális polio vakcinát kap két körben, a másodikat négy héttel az első után kell beadni.

Mostanáig 1,3 millió adag oltóanyag jutott át a Kerem Shalom ellenőrzőponton, jelenleg hűtött raktárban tárolják a szállítmányt, és hamarosan további 400 ezer adagból álló pakk érkezik.

A vakcinákat egy több mint kétezer fős egészségügyi önkéntesből álló csapat teherautókkal szállítja majd a terjesztési helyekre.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik