Nagyvilág

Az ukránok mégsem állítják le januártól a Barátság csővezetéket, néhány óra alatt módosult az álláspont

MTI
MTI

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója néhány óra alatt változtatott nagy port felverő bejelentésén, délután a Telegarmon tett közzé egy bejegyzést, melyben már tagadja, hogy lezárnák a Barátság kőolajvezetéket.

Podoljak pénteken egy interjúban azt mondta, hogy 2025. január elsejétől leáll a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát orosz kőolajjal ellátó Barátság kőolajvezeték működése. A tanácsadó arról beszélt, hogy a nem orosz gázt Ukrajna továbbra is hajlandó továbbítani a Testvériségen keresztül.

Ahogy a 24.hu is beszámolt róla, a lezárás nehéz helyzetet teremtett volna néhány európai uniós állam, köztük Magyarország számára. A kijelentésnek komoly visszhangja lett, konkrét következményei is adódtak – például hatalmasat zuhant a MOL –, mígnem délután ismét megszólalt Podoljak, hogy mindenestül cáfolja saját magát.

A tanácsadó a Telegram bejegyzés szerint délután már azt közölte, 2029-ig minden marad változatlan.

Ukrajna teljes mértékben teljesítette és teljesíteni fogja szerződéses kötelezettségeit az ilyen megállapodások lejáratának meghatározott időpontjáig. Ez vonatkozik az európai országokkal való kétoldalú kapcsolatainkra is

– idéztek Podoljak kijelentését az Index.

A tanácsadó – a Sztrana szerint – valószínűleg összekeverte a kőolajvezetékkel kapcsolatos szerződés lejártát a gáztranzitszerződésével, amely valóban 2025 januárjában jár le, s amellyel kapcsolatban az ukrán energiaügyi miniszter még márciusban megerősítette, hogy nincs lehetőség az orosz gáztranzitot érintő szerződések meghosszabbítására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik