Nagyvilág

Ismét Oroszországban tárgyalt Szijjártó Péter

Szijjártó Péter / Facebook
Szijjártó Péter / Facebook

Azok után, hogy Brüsszelben háborúpártinak titulálta a litván külügyminisztert, és a magyar ellenzék tagjaként nevezte meg David Pressman budapesti amerikai nagykövetet, Szijjártó Péter Oroszország felé vette az irányt. A délelőtt folyamán már posztolt arról, hogy megérkezett Szentpétervárra, nem sokkal dél után pedig látogatása célját is részletezte.

Orosz gáz nélkül nem lehet Magyarország energiabiztonságát garantálni. Ez nem ideológia, hanem fizika és matematika kérdése

– írta Facebook-posztjában a külügyminiszter, aki a Gazprom vezérigazgatójával, Alekszej Millerrel tárgyalt.

Szijjártó szerint a fenti mondat kijelentéséhez elkél ma némi bátorság Európában, de Magyarország elégedett az orosz energetikai együttműködéssel.

„Alig egy hónap múlva, október elsején indul az új gázév és kezdődik a fűtési szezon is. A mi felelősségünk most is világos: magyar otthonok fűtésének biztosítása”– zárta posztját a miniszter.

Kapcsolódó hír, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jobbkeze, Mihajlo Podoljak pénteken bejelentette, hogy 2025. január 1-től leáll a Magyarországot orosz kőolajjal ellátó Barátság kőolajvezeték működése, hozzátéve, hogy nem Oroszországból jövő gázt Ukrajna továbbra is hajlandó továbbítani a Testvériségen keresztül.

Kapcsolódó
Az ukránok január elsejétől leállítják a Magyarországot orosz olajjal ellátó Barátság csővezetéket
Mihajlo Podoljak közölte, hogy 2025 első napjától fogva leáll a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát orosz kőolajjal ellátó Barátság kőolajvezeték működése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik