Nagyvilág

Szijjártó a 400 méteres Gazprom toronyban tárgyalt három órát Szentpéterváron

MTI
MTI

Háromórás tárgyalást folytatott a Gazprom-vezérrel Szijjártó Péter pénteken, az európai gázpiaci és energiabiztonsági helyzetről beszéltek.

Háromórás megbeszélést folytatott Alekszej Millerrel a Gazprom vezérigazgatójával Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken. Élő facebookos bejelentkezésében azt mondta, az európai energiapiaci és energiabiztonsági helyzetet tekintették át.

A Hvg.hu cikkes szerint a politikus a gázszállításról és a hazai gáztárolók töltöttségéről beszélt, a Barátság kőolajvezeték körüli balhét azonban nem említette.

Szijjártó, elmondta, hogy milyen fontos és előnyös az országnak a Török áramlat gázvezeték (amin keresztül az Oroszország által megtámadott Ukrajnát kikerülve jut el az orosz gáz Magyarországra), valamint a 2021-ben 15 évre a Gazprommal megkötött gázvásárlási szerződés, ami garanciája Magyarország földgázellátásának a “rendkívül nehéz geopolitikai környezetben”.

A miniszter szerint a Török áramlaton tavaly 5,6 milliárd köbméter gáz érkezett, idén, most péntekig pedig már 4,8 milliárd köbmétert szállított le a Gazprom.

Szijjártó azt is elárulta, hogy a Gazprom 400 méter magas szentpétervári központjából jelentkezett be. A miniszter Lengyelország és a balti államok légterén keresztül repült a Honvédség Airbus A319-esével Szentpétervárra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik