Nagyvilág

Kivonult a német hadsereg Nigerből

DPA / AFP
DPA / AFP

Lezárult pénteken a német hadsereg nyolc éve tartó katonai missziója Nigerben, miután átadták egy kulcsfontosságú légi bázis feletti ellenőrzést a helyi hatóságoknak.

Egy katonai repülőgép este szállította haza a még Niameyben tartózkodó utolsó 60 német katonát.

A nigeri főváros mellett elhelyezkedő légi bázison 120 német katona állomásozott, a támaszpont fenntartása fontos pillérét képezte a terrorizmus regionális megfékezésére irányuló nyugati erőfeszítéseknek. Az utóbbi években összesen 3200 német katona fordult meg a bázison.

A német kormány júliusban döntötte el, hogy bezárják a niameyi légibázist, miután nem tudtak megállapodásra jutni a nigeri katonai vezetéssel arról, hogy az ott állomásozó katonák mentelmi jogot kaphassanak. Akkor bejelentették, hogy a támaszpontot augusztus 31-én bezárják, és addig minden katona visszatér Németországba.

A niameyi légi bázis korábban logisztikai központként működött az ENSZ mali békefenntartó küldetése (MINUSMA) támogatására. A missziót tavaly év végén lezárták.

A Maliban és Burkina Fasóban végbement katonai puccsok után Nigerre Nyugat-Európában egy ideig úgy tekintettek a régióban mint az utolsó demokratikus berendezkedésű partnerország, amellyel még együtt lehet működni a terrorizmus elleni küzdelemben. Tavaly júliusban azonban Nigerben is a hadsereg vette át a hatalmat, és Németország felfüggesztette a fejlesztési és biztonsági együttműködést a nyugat-afrikai országgal.(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik