Nagyvilág

Akkora az éhínség Namíbiában, hogy több száz vadállatot kell leölni annak enyhítésére

DENIS-HUOT Michel & Christine / / hemis.fr / Hemis via AFP
DENIS-HUOT Michel & Christine / / hemis.fr / Hemis via AFP

Az aszály sújtotta Namíbia azt tervezi, hogy a lakosság élelemhiányának enyhítésére leöl 723 vadállatot, köztük 83 elefántot – jelentette be a délnyugat-afrikai ország környezetvédelmi minisztériuma.

A minisztérium hétfői tájékoztatója szerint olyan területeken ritkítják meg a vadállományt, ahol az állatoknak is kevés az élelem, a legelő és a víz.

Afrika déli része évek óta nem tapasztalt, súlyos aszállyal küzd, Zimbabwéban, Zambiában és Malawiban már élelmezési válsághelyzetet kellett kihirdetni, Lesotho és Namíbia pedig humanitárius segítséget kért. Az ENSZ szerint

Namíbia júliusban felélte élelmiszer-tartalékának 84 százalékát.

Az ország lakossága csaknem felének az élelmezése veszélybe kerülhet a következő hónapokban.

A környezetvédelmi tárca szerint amennyiben a hatóságok nem lépnek közbe, a súlyos szárazság miatt egyre inkább ki fog éleződni az élethalálharc az emberek és a vadállatok között.

A 83 elefánt mellett, 30 víziló, 60 bölény, 50 impala, 100 csíkos gnú, 300 zebra és 100 jávorantilop került föl a kilövendő állatok listájára.

Hétfőig 157 állatot már levadásztak, amivel 56 800 kilogramm húst nyertek a lakosság számára.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy az intézkedésre szükség van, és az összehangban van az alkotmánnyal, ugyanis az ország természeti erőforrásait a lakosság javára kell fordítani.

Becslések szerint több mint 200 ezer elefánt él öt dél-afrikai állam – Zimbabwe, Zambia, Botswana, Angola és Namíbia – területén. Tavaly viszont az aszály miatt elefántok százai pusztultak el Botswanában és Zimbabwéban.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik